Sonnenborgh ontvangt 250.000 euro van de BankGiro Loterij

Foto: Foto: Roy Beusker

Sonnenborgh – museum & sterrenwacht ontvangt een eenmalige bijdrage van 250.000 euro van de BankGiro Loterij. Dit werd gistermiddag bekend gemaakt tijdens het Goed Geld Gala in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Sonnenborgh heeft het geld gekregen voor het museaal plan ‘Ver weg komt dichterbij’: een totale make-over van het museum en de sterrenwacht waarbij de wetenschap van sterren- en weerkunde dichterbij de bezoeker wordt gebracht. In totaal ontvingen culturele instellingen dit jaar een recordbedrag van €66,9 miljoen van de ruim 580.000 deelnemers van de BankGiro Loterij.

Directeur Bas Nugteren: “Wij zijn ontzettend blij met de gulle toekenning van de BankGiro Loterij. Het maakt het ons mogelijk om het plan uit te gaan voeren, maar het is ook een erkenning voor waar Sonnenborgh mee bezig is en de inzet van al onze vrijwilligers”

Sonnenborgh is een wonderlijke, historische en leerzame plek, waar wetenschap en geschiedenis op een unieke manier samenkomen. Het is een plek waar grote wetenschappers een bijdrage hebben geleverd aan de wetenschap. Tegenwoordig is Sonnenborgh een publiekssterrenwacht en museum met activiteiten voor jong en oud. Maar Sonnenborgh wil vernieuwen en de bezoeker nog meer betrekken bij de wetenschap en het fascinerende van sterren- en weerkunde. Hiertoe is het plan ‘Ver weg komt dichterbij’ ontwikkeld in samenwerking met het ontwerpbureau XPEX Experience Experts. 
Met ‘Ver weg komt dichterbij’ krijgt Sonnenborgh een totale make-over. In de nieuwe opzet kiest Sonnenborgh voor een permanente museale inrichting die meer recht doet aan de authentieke 19e eeuwse sterrenwacht en tegelijkertijd de bezoeker meer mogelijkheden biedt. Sonnenborgh wordt een combinatie van een fysiek en virtueel museum. Sonnenborgh hoopt de make-over eind 2018 gerealiseerd te hebben en aan het publiek te kunnen laten zien. Andere partijen die financieel bijdragen aan ‘Ver weg komt dichterbij’ zijn: Het Mondriaan Fonds, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Stichting SOZOU, Stichting VSBfonds.


De BankGiro Loterij schenkt dit jaar een recordbedrag van €66,9 miljoen aan cultuur. De cultuursector in Utrecht ontving ruim €1,4 miljoen. Naast Sonnenborgh ontvingen nog vier Utrechtse musea een financiële bijdrage: Centraal Museum, Museum Speelklok, Het Spoorwegmuseum en Museum Catharijneconvent.

Reacties