Actrice Annet Nieuwenhuyzen overleden

Eric Schneider, Cor Lemaire en Annet Nieuwenhuyzen
Eric Schneider, Cor Lemaire en Annet Nieuwenhuyzen
Foto: Ron Kroon, Anefo, Wikimedia

UTRECHT – Actrice Annet Nieuwenhuyzen is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden. De veelzijdige en gelauwerde actrice schitterde op toneel in tragedies, komedies en musicals, maar was ook op televisie en op het filmdoek te zien.

De in Utrecht geboren Nieuwenhuijzen (7 november 1930) gold als een ‘grande dame’ van het Nederlandse toneel. In 1953 debuteerde ze als beroepsactrice bij de Haagse Comedie, de voorloper van Het Nationale Toneel. Daarna werd zij gecontracteerd bij het Rotterdams Toneel, Globe, het Publiekstheater en Toneelgroep Amsterdam.

Toneelprijzen

Ze won twee keer de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Theo d’Or, in 1965 en 1975, voor haar rollen in Rouw past Elektra en De goede mens van Sezuan. Ook was ze draagster van de prestigieuze Theo Mann-Bouwmeesterring en ontving ze een filmprijs, een Gouden Kalf, voor haar rol in Leedvermaak.

Af en toe verliet ze het toneel voor musicals als Ja, ik wil! (foto) en A Little Night Music, voor een tv-productie als het legendarische Oud Geld, Keyzer & De Boer Advocaten of voor een film.

Bron: rtvutrecht.nl

 

Cookieinstellingen