Een vrolijke familievoorstelling vol dans, mime en beeldend theater

Foto: Het Filiaal

Wat doe je als je met vreemden in een ruimte compleet op elkaar wordt aangewezen? Daarmee gingen De Dansers en Het Filiaal theatermakers aan de slag. De Utrechtse gezelschappen hebben de handen ineengeslagen voor een familievoorstelling waarin dans, mime en beeldend theater samen komen. Hotel Hierwaardaar (8+) heeft een landelijke tournee en speelt op zondag 10 april in De Stadsschouwburg in Utrecht.

We zijn aangekomen in een vervallen hotel, aan het eind van alle steden: Hotel Hierwaardaar, waar wonderlijke dingen verschijnen en zomaar verdwijnen. Vier verdwaalde figuren belanden in de lobby en proberen zich thuis te voelen tussen dansende vissen, plagend meubilair en stormende muren. Hotel Hierwaardaar is tegelijk grappig en bevreemdend, voor iedereen vanaf 8 jaar.
Muziek en decor toveren de lobby van Hotel Hierwaardaar om tot een mysterieuze wereld. ‘De muziek laat je voelen dat het hotel een geschiedenis heeft, dat de kamers, de muren ‘leven’ en dat er daarom onverklaarbare dingen gebeuren, zegt componist Gabor Tarjan (HFt). Vormgeefster Hiske de Goeje sluit zich hierbij aan. ‘Ik probeer de dansers een concrete omgeving te geven die erg stoffig aanvoelt en daarmee stilstand en begrenzing aangeeft. Door de natuur op een kunstmatige manier binnen te halen, hoop ik dit gevoel schrijnender te maken.’ 
De Dansers en Het Filiaal theatermakers (HFt) uit Utrecht, hadden al langer de wens om dans en theater samen te laten komen. ‘Het is een genot dat we nu weer live mogen spelen, dat heb ik heel erg gemist’, aldus choreograaf Josephine van Rheenen van De Dansers. ‘Samen met HFt hebben we een nieuwe voorstellingstaal ontwikkeld. Het maakproces was een spannende, inspirerende en soms warrige bezigheid. De wereld van theater en dans samenbrengen betekent dat je je eigen aannames moet loslaten en samen iets nieuws bouwt. ’Regisseur en objecttheatermaker Ramses Graus van HFt vult aan: ’We moesten samen woorden vinden om elkaar te leren begrijpen. Langzaam worden die verschillende expertises een nieuw geheel wat weer voor zichzelf gaat spreken. Het was een avontuurlijke zoektocht, met veel nieuwe inzichten’.

Cookieinstellingen