Lichte stijging aantal coronapatiënten in regio Utrecht

Foto: St. Antonius Ziekenhuis

De pandemie laat met de komst van de nieuwe omikron-variant een nieuwe trend in de getallen zien. Het aantal besmettingen is elke dag ongekend hoog en toch is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen laag. Dit is een nieuwe situatie, die niet te vergelijken is met eerdere fasen in de pandemie. Bovendien is het onzeker hoe de druk op de zorg zich de komende tijd gaat ontwikkelen. In de regio Utrecht zien we de afgelopen dagen weer een lichte stijging van het aantal coronapatiënten.

De druk is nu nog steeds erg hoog in de zorg. Niet vanwege het hoge aantal coronapatiënten, wel omdat rekening gehouden moet worden met opnieuw een toename. Daar komt bij dat er in de zorg ook uitval van personeel is door ziekte, quarantaine. Dit raakt de gehele zorgketen. Niet alleen de ziekenhuizen, maar ook huisartsen, thuiszorg en verpleeghuizen. Doordat de druk op huisartsen en huisartsenposten hoog blijft, verschuift de aandacht in de zorgketen naar de beschikbaarheid in de eerste lijn, de GGZ en bij de thuiszorg. Ketenpartners, zoals ziekenhuizen, zullen in de komende periode hen daarin zoveel mogelijk ondersteunen.
Gelukkig hoeven de regionale ziekenhuizen op dit moment vrijwel geen operaties of behandelingen meer af te zeggen. Inhalen van grote aantallen uitgestelde zorg lukt echter op dit moment helaas nog niet. Niet alleen vanwege uitval van personeel, maar ook omdat bij ontslag uit het ziekenhuis niet altijd ruimte is voor vervolgzorg thuis of bij zorginstellingen. Ook bij verpleeghuizen, GGZ en in de thuiszorg kampt men met uitval van personeel. Wel zetten de ziekenhuizen de beschikbare capaciteit zo efficiënt mogelijk in om weer meer operaties te verrichten. Het gaat dan vooral om reguliere zorg die niet langer uitgesteld kan worden. Met patiënten van wie een operatie ingepland kan worden, wordt door het betreffende ziekenhuis contact opgenomen.
In zorginstellingen verblijven kwetsbare mensen. Daarom is het daar extra belangrijk om verspreiding van corona te voorkomen. Dat is de reden dat in de ziekenhuizen, naast het toepassen van de basisregels, iedereen een medisch mondneusmasker moet dragen. Ook geldt er in de ziekenhuizen een strenger quarantainebeleid. Op de websites van de zorginstellingen staat dit beschreven. Uitsluitend in zeer bijzondere situaties, kan hier na overleg met de behandelend arts van worden afgeweken.

Cookieinstellingen