Aantal tropische halsbandparkieten in Utrecht verviervoudigd

Foto: plonk66 via pixabay

De populatie van halsbandparkieten is in Utrecht sinds 2015 is verviervoudigd. Landelijk is het aantal verdubbeld. Dat meldt UStad.nl.

Volgens de meest recente telling leven er zo’n duizend halsbandparkieten in Utrecht. In 2010 waren dat er nog maar zo’n zeventig.
De halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit India maar leeft al een aantal decennia in Nederland in het wild. In 1968 worden ze voor het eerst gespot in een park in Den Haag. Waarschijnlijk zijn ze ontsnapt uit een volière. Sindsdien hebben de vogels zich verspreid, maar nog altijd bevinden ze zich vooral in het westen van het land.
Volgens de laatste telling leven er ruim 21.000 halsbandparkieten in Nederland. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de vorige telling, zes jaar geleden. Het blijkt wel dat dieren hier gemakkelijk kunnen overleven. Dat komt onder andere door de gemiddeld zachte winters, het gebrek aan natuurlijke vijanden en het feit dat er meer dan genoeg voedsel is. Veel van de parkietenpopulaties houden zich in stedelijk gebied op. Waarom is niet helemaal zeker. Mogelijk omdat het daar warmer is en er weinig roofdieren in de stad zitten. Meer informatie over de halsbandparkiet vind je hier.

Reacties

Cookieinstellingen