Utrecht 60 jaar terug: Worstelclub Olympia bestaat zestig jaar

Foto: UN

Aan het eind van 1961 staat Nederlands oudste krachtsportvereniging, de Utrechtse vereniging Olympia, aan de vooravond van de viering van haar zestig jaar bestaan. Volgens het Utrechtsch Nieuwsblad, zo meldt het op 28 december 1961, heeft Olympia in de wereld van de krachtsport een enorme reputatie opgebouwd.

Die reputatie is in de laatste jaren sterk stijgende omdat Olympia over het sterkste Nederlandse worstelteam beschikt, verschillende landskampioenen in haar gelederen telt en sinds een tweetal jaren ook het verenigingskampioenschap van Nederland in haar bezit heeft. Olympia is volgens het Utrechtsch Nieuwsblad in de loop van die zestig jaar een begrip geworden in het Nederlandse krachtsportwereld en ‘een sieraad van de Koninklijke Nederlandse krachtsportbond.’
Op 2 januari 1902 namen enkele ‘Stichtenaren’ het initiatief een Utrechtse krachtsportvereniging in het leven te roepen. G. Ritzer was de eerste voorzitter, in die jaren onderofficier bij de Genie en later een bekend Utrechts caféhouder. Zeer typisch was dat in de beginjaren het gewichtheffen meer aanhangers telde dan het worstelen.
In 1932 werd de nieuwe Utrechtse krachtsportvereniging gesticht: De Halter, en dat betekende voor Olympia ernstig ‘bloedverlies’.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog telde Olympia ruim 250 actieve worstelaars. En zonder dat de leden het van elkaar wisten gingen zij onopgemerkt een actieve rol spelen in het verzet.
In 1953 maakte Olympia een tweede scheuring mee toen ook de krachtsportvereniging SDZ werd opgericht door enkele Olympianen. Splitsingen en en scheidingen waren in de Utrechtse krachtsportwereld schering en inslag. Maar Olympia overleefde hen alle en staat met zijn 60 jaren nog steeds fier aan de kop, aldus het Utrechtsch Nieuwsblad.

Lees ook:

Utrecht 60 jaar terug: hoe Rijk de Gooyer Anton Geesink een pak slaag gaf

Utrecht 60 jaar terug: wereldkampioen Anton Geesink wordt gehuldigd

Utrecht 60 jaar terug: industriële woningen op Kanaleneiland

Cookieinstellingen