Oudste sprinter verdwijnt na 46 jaar van het spoor

Foto: Natydphoto via pixabay

De NS neemt na 46 jaar afscheid van de eerste en oudste sprinter. Het Stadsgewestelijk Materieel (SGM) maakt vandaag, zaterdag 11 december, tussen Zwolle en Utrecht zijn laatste rit. Dat meldt ovpro.nl. Daarna wordt het stokje overgenomen door de Sprinter Nieuwe Generatie en heeft elke NS-trein airconditioning en een toilet.

NS heeft in totaal 90 SGM-treinstellen gehad, waarvan er afgelopen maanden nog 25 treinstellen rondreden. Vooral reizigers tussen Den Haag en Dordrecht en tussen Utrecht en Baarn kregen nog te maken met de sprinter, waarvan de eerste in 1977 op de Zoetermeerse Stadslijn reed. In 1983 werd het laatste SGM-treinstel gekocht, waarvan NS er uiteindelijk 30 tweedelige en 60 driedelige had. Dit materieel werd vooral ingezet rond Den Haag, Rotterdam en Amsterdam ingezet. Een volledige metamorfose zorgde er na de eeuwwisseling voor dat het iconische geel veranderde in de huidige combinatie van wit, blauw en geel. Tegelijkertijd veranderde de bijnaam van stoptrein naar sprinter.
Eind 2018 kwam de eerste Sprinter Nieuwe Generatie op het spoor, waarna de SGM-vloot stapsgewijs verdween. Het laatste SGM-exemplaar krijgt een plekje in het Spoorwegmuseum.

Cookieinstellingen