Partij voor de Dieren protesteert tegen afschieten van knobbelzwanen

Foto: Mabel Amber via pixabay

Op woensdag 1 december van 16.00 tot 17.00 uur organiseert Partij voor de Dieren werkgroep Utrecht op het Vrouwe Justitiaplein voor de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht een protestactie tegen het afschieten van knobbelzwanen in bijna de hele provincie Utrecht. Doel is het informeren van pers en publiek over de gevolgen van dit besluit dat vorig jaar genomen is. Door hun aanwezigheid hoopt de Partij voor de Dieren bewoners en volksvertegenwoordigers wakker te schudden over de wreedheid van de jacht en ‘faunabeheer’.

Vorig jaar heeft Partij voor de Dieren eveneens een protestactie tegen het afschieten van knobbelzwanen in Utrecht georganiseerd. De Partij voor de Dieren stond vorig jaar niet alleen in het protest en dit jaar ook niet. Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life zijn naar de rechter gestapt om het afschot van knobbelzwanen in de provincie Utrecht te stoppen. Een jaar geleden verbood de rechter het afschot al, in afwachting van de bezwaarprocedure. Het bezwaar werd ongegrond verklaard en de organisaties gingen in beroep. Een zitting staat nog niet gepland en daarom zijn ze opnieuw naar de rechter gestapt voor een spoedprocedure. Deze zitting vindt 1 december om 16.00 uur plaats bij de rechtbank waar de protestactie gehouden wordt.
Voor de knobbelzwanen is er in het afgelopen jaar weinig veranderd, ondanks de toezegging van het college van Provinciale Staten om begin dit jaar met een uitwerking van meer diervriendelijke alternatieven en preventiemogelijkheden te komen. De knobbelzwaan is een inheemse en beschermde diersoort die echter van 1 december t/m 14 juni in bijna de hele provincie Utrecht afgeschoten mag worden. Op verzoek van Faunabeheer Utrecht heeft Provinciale Staten daartoe vorig jaar ontheffing verleend tot en met 2025, omdat de knobbelzwanen schade aan graslanden zouden toebrengen. De Partij voor de Dieren wil met de protestactie het college aan hun toezegging voor diervriendelijke, preventieve oplossingen herinneren.

Cookieinstellingen