Onthulling gevelsteen Pieter Quint Ondaatje

Foto: gemeente Utrecht

Gistermiddag heeft burgemeester Sharon Dijksma de gevelsteen voor Pieter Quint Ondaatje in de buitenmuur van het stadhuis onthuld. Dezelfde middag werd ook een boek gepresenteerd Pieter Quint Ondaatje, Revolutieleider in Utrecht, uitgegeven door het Utrechts Geveltekenfonds.

De burgemeester onthulde de gevelsteen samen met jonkheer H. G. A. Hooft. Hooft doet dit namens de schenker van de steen, Christopher Ondaatje. Jonkheer Hooft schreef eind vorige eeuw het boek ‘De Burgher en de Burgemeester’ dat onder andere handelt over Ondaatje.
Pieter Quint Ondaatje (1758-1818) was een patriottenleider die een revolutie in Utrecht ontketende. Onder zijn leiding werd in 1786 het gehate Utrechtse stadsbestuur afgezet en kreeg de stad een door de burgerij verkozen bestuur. Lang duurde de Utrechtse democratie niet, want een jaar later nam stadhouder Willem V de macht weer over. Ondanks de korte duur werd de Utrechtse beweging een inspiratiebron voor opstandige bewegingen elders in den lande en over de grenzen. Zelfs door de Amerikaanse revolutionairen werd het gebeuren met grote belangstelling gevolgd. Ondaatje kwam uit het toenmalige Ceylon, nu Sri Lanka, en had een Tamil vader en een Nederlandse moeder. Hij ging studeren in Utrecht en werd een van de weinige politici van kleur in die tijd.
In de Openbare bibliotheek op de Neude is in de periode van 7 tot 31 oktober een kleine tentoonstelling over Pieter Quint Ondaatje. Die is te vinden op de tweede verdieping, op de afdeling geschiedenis achteraan.
De Utrechtse kunstenares Britt Nelemans heeft de letters op de gevelsteen gemaakt. Het hoofd van Ondaatje is gemaakt door beeldhouwer Ton Mooy.
Het initiatief voor de steen ligt bij het Utrechts Geveltekenfonds. Het UGTF pleit al langer voor een uitgebreider eerbetoon voor Ondaatje dan het eenvoudige bordje dat geplaatst is aan zijn toenmalige woonhuis aan de Lange Nieuwstraat 18. De gemeenteraad en B&W spraken zich vorig jaar uit voor het plaatsen van een gevelsteen.
Een verwant van Pieter Quint Ondaatje, de 87-jarige Canadese zakenman en weldoener Christopher Ondaatje, heeft de volledige kosten van de gevelsteen op zich genomen. Hans Hoevenaar, verwant van de echtgenote van Quint Ondaatje (Christina Hoevenaar) betaalde de kosten voor het drukken van een begeleidend boek. Voorts droegen ook Hans Versnel, Reinout Hoevenaar en de gemeente Utrecht bij aan dit project.

Reacties