3 oktober wijkdebat ‘Oost ontmoet’

Foto: wijkinformatiepunt Utrecht Oost

Op zondagmiddag 3 oktober vindt het wijkdebat ‘Oost ontmoet’ plaats. Uit diverse onderzoeken in de wijk komt steevast naar voren dat bewoners in Oost meer (buurt)ontmoetingsplekken willen. Zo’n 50 procent van de wijkbewoners vindt dat er nu onvoldoende ruimte is voor laagdrempelige ontmoetingen en activiteiten.

Tijdens het wijkdebat wordt stilgestaan bij wat de plannen van de gemeente Utrecht (voor voormalig Pieter Baan Centrum, Napoleonplantsoen, Hotspot Rijnsweerd en Maliebaan) zijn als het gaat om buurtontmoetingsplekken en wat bewoners en wijkpartners willen en al doen, zoals voor de Gerrit Rietveldhof. Ook kijken we naar ontwikkelingen in andere steden, zoals in Groningen waar de Oosterparkwijk een Michi-Noeki krijgt. Dat is een laagdrempelige plek voor bewoners, die daar even naar het toilet kunnen, een kopje koffie kunnen drinken, een luisterend oor ontvangen en mensen uit de buurt tegenkomen.
Met het wijkdebat sluit Oost aan bij het recent verschenen advies ‘Ruimte maken voor ontmoeting’ van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en een pleidooi van René Koekoek van de Universiteit Utrecht tegen de ontmenselijking van de publieke ruimte. Er is steeds minder plek voor spontane contacten en toevallige sociale interactie, wordt door beiden geconcludeerd.
Deelnemers aan het wijkdebat ‘Oost ontmoet’ die reeds hebben toegezegd:
Jacqueline Kool, bewoner/initiatiefnemer
 Jantine Zwinkels, gemeenteraadslid CDA, 
Ellen Bijsterbosch, gemeenteraadslid D66
, Fred Dekkers, gemeenteraadslid GroenLinks, 
Mirthe Biemans, aspirant-gemeenteraadslid PvdA, 
Marjon van Alfen, coördinator De Wilg, 
Irene Edzes, architect en conceptbouwer, Michi-Noeki’s
 Vertegenwoordiger gemeente Utrecht
Voorzitter van het wijkdebat is Jord Neuteboom, bewoner van Utrecht Oost.
Het debat wordt live uitgezonden door Podium Oost TV. Aanmelden om fysiek bij het wijkdebat aanwezig te zijn is niet nodig. Omdat het wijkdebat een evenement is, kan bij binnenkomst wel om een vaccinatiebewijs of een negatief testbewijs worden gevraagd.
Het wijkdebat ‘Oost ontmoet’ wordt georganiseerd door Platform Oost. Dit is een informeel samenwerkingsverband van de Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar, de Oostkrant en cultureel ontmoetingscentrum Podium Oost.

Cookieinstellingen