Tekort aan leerkrachten primair onderwijs bij begin schooljaar

Foto: pixabay

Bij de start van het schooljaar schatten de schoolbesturen voor primair onderwijs in Utrecht dat de onvervulde formatie ongeveer 40-45 fte bedraagt. Scholen moeten daardoor mogelijk leerlingen verdelen en gebruik maken van online onderwijs. Dat schrijft Anke Klein, wethouder Onderwijs, in een brief aan de gemeenteraad.

Bij het tekort gaat het zowel om schoolleiders als leerkrachten als ondersteunende functies. Dit is een ongunstiger beeld dan een jaar geleden, toen het schooljaar van start ging met nét voldoende bezetting.
Er zijn volgens Klein verschillende oorzaken voor het tekort aan leerkrachten in het primair onderwijs. Het is onder meer niet eenvoudig voor leerkrachten om een betaalbare woning te vinden en leraren in het primair onderwijs en speciaal onderwijs verdienen minder dan leraren in andere sectoren. Bovendien is er, met name door het Nationaal Programma Onderwijs, deze zomer sprake van een snelle groei van de werkgelegenheid in de stad en regio.
Wanneer het niet lukt om met een volledige bezetting te starten, zien scholen zich genoodzaakt terug te vallen op het verdelen van leerlingen of online onderwijs. Dat is volgens Klein na periodes van lockdown voor veel leerlingen risicovol.
De wethouders van de G4 en Almere zijn over deze situatie in gesprek met de minister. Volgens de wethouders zijn een samenhangende, intensieve aanpak en structurele investeringen nodig om het tij te keren. Intussen werken de gemeente en de schoolbesturen samen aan de uitvoering van het programma Utrecht Leert om de personeelstekorten zo veel mogelijk terug te dringen.

Reacties