GroenLinks wil garanties minimale oppervlakte koopwoningen in Merwedekanaalzone

Foto:

Koopwoningen voor middeninkomens die worden gebouwd in de Merwedekanaalzone moeten over een keihard vastgelegd minimaal woonoppervlak beschikken. Daarvoor pleit GroenLinks raadslid Floor de Koning vandaag in de Utrechtse gemeenteraad.

“Het is heel goed dat er zoveel woningen voor lage en middeninkomens gebouwd gaan worden in de Merwedekanaalzone, maar we moeten er wel voor zorgen dat die woningen niet te klein worden.  We willen dat er prettige woningen komen voor bijvoorbeeld politieagenten, verpleegkundigen en leraren, geen veredelde studio’s.”
Voor nieuw te bouwen huurwoningen voor middeninkomens is al een oppervlakte-eis van gemiddeld 60 vierkante meter vastgelegd. Met het voorstel van de Koning zouden deze eisen ook voor koopwoningen worden vastgelegd in de afspraken met de ontwikkelaars. Ook wil de Koning dat de inkomenseisen voor het huren van een woning worden versoepeld.
In het gebied tussen het Merwedekanaal en de Europalaan worden de komende jaren duizenden woningen gebouwd in een groene, grotendeels autovrije wijk. GroenLinks heeft zich vanaf het begin ingezet voor de betaalbaarheid van deze woningen. De Koning: “Voor GroenLinks is betaalbaarheid het allerbelangrijkste. Ik ben er trots op dat in de Merwedekanaalzone 30% sociale huurwoningen komen en 25% woningen voor middeninkomens.” Voor de huurwoningen is in de plannen een minimum aantal vierkante meters vastgelegd. “Ik vind dat dat ook voor de koopwoningen moet gelden. Als je daar nu heldere afspraken over vastlegt met de ontwikkelaars, vermijd je het risico dat je achteraf moet concluderen dat de woningen te klein zijn.” Zij pleit vandaag in de Gemeenteraad voor harde afspraken, waarbij voor koopwoningen kan worden aangesloten bij de eisen die gelden voor middenhuur: een oppervlakte tussen de 40 en 80 vierkante meter, met een gemiddelde van minimaal 60 vierkante meter.
Ook vraagt de Koning aandacht voor de mogelijkheden van mensen met een middeninkomen om een huurwoning te bemachtigen. “Op dit moment wordt daarbij gevraagd om een jaarinkomen van 48 keer de maandhuur. Dat is voor veel mensen een te grote hobbel, ik vind het een onnodig hoog bedrag. We willen die inkomenseis omlaag brengen naar 36x de maandhuur; dat geeft de verhuurder voldoende financiële zekerheid en het maakt het voor veel meer mensen mogelijk om een woning te huren.”
Willen zoveel mensen dan wonen in de Merwedekanaalzone? “Dat denk ik wel”, zegt de Koning. “Ik vind dit een prachtig project, echt revolutionair. Een woonwijk van de toekomst: energieneutraal, meer groen dan auto’s, en een gevarieerd woningaanbod. Maar het is ook een complex project waarbij veel verschillende belangen spelen, dus we moeten als gemeente stevige afspraken maken.” 
 

Cookieinstellingen