GroenLinks pleit voor flexwoningen in bestaande gebouwen

Foto: Pixabay

Er kunnen snel meer betaalbare woningen gecreëerd worden door te investeren in flexwoningen en door leegstaande winkels bewoonbaar te maken. Daarvoor pleiten Floor de Koning en Pepijn Zwanenberg, raadsleden van GroenLinks, vandaag in de Utrechtse gemeenteraad. “Op termijn werken we natuurlijk aan structurele oplossingen voor de woningnood,” zegt de Koning, “maar er zijn ontzettend veel mensen die nú een woning nodig hebben, niet volgend jaar of over tien jaar. Daar willen en kunnen we als gemeente iets aan doen.”

Een betaalbare woning vinden in Utrecht is inmiddels bijna onbegonnen werk. “Toch is er nog steeds behoorlijk wat woningpotentieel in de stad dat niet wordt benut. Dat is ontzettend zonde”, zegt Zwanenberg. GroenLinks vraagt daarom vandaag om vaart te maken met het realiseren van flexwoningen, een oplossing voor mensen die op zoek zijn naar een snel toegankelijke en betaalbare tijdelijke woonruimte. “Er zijn allerlei initiatiefnemers die staan te springen om flexwoningen te creëren, maar de gemeente moet daar dan wél locaties voor aanwijzen,” aldus de Koning. Ook vragen de raadsleden om woningen te creëren in leegstaande winkels of bovenverdiepingen van winkels die niet worden gebruikt. “Door corona zijn er helaas veel leegstaande winkels. Die kunnen we natuurlijk beter gebruiken als woning in plaats van leeg te laten staan.”
Naast tijdelijke oplossingen vindt GroenLinks het belangrijk dat er structureel meer betaalbare woningen komen in de stad. De komende twintig jaar worden minimaal 60.000 nieuwe woningen gebouwd. “Dat is goed nieuws, maar alleen afspraken maken over bouwen is niet genoeg” zegt de Koning. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat die woningen veel te duur worden, dat ze meteen door beleggers worden opgekocht of dat ze ten koste gaan van het groen in of om de stad. Daar moeten duidelijke afspraken over gemaakt worden.”
Samen met anderen wonen kan ook een deel van de oplossing voor de woningnood zijn. “Als mensen meer samen gaan wonen en voorzieningen delen, is dat betaalbaarder en zijn er uiteindelijk minder woningen nodig,” zegt Zwanenberg. De afgelopen decennia zijn er gemiddeld juist steeds minder mensen per woning gaan wonen. Toch zijn er uitzonderingen, zoals woongroepen en wooncoöperaties. GroenLinks maakt zich hard voor dergelijke alternatieve woonvormen. Zo lanceerde de Koning recentelijk samen met de ChristenUnie een plan voor steun aan wooncoöperaties, en pleitte Zwanenberg in de gemeenteraad voor het beschermen van bestaande woongroepen die in hun voortbestaan worden bedreigd.  

Cookieinstellingen