Kunstenaar Jonna van Atelier Spat ontwerpt dé Utrechtse sok

Foto: atelier spat

Social start-up Let’s do Goods ontwerpt sokken samen met kunstenaars uit daklozen-communities. Per verkocht paar doneren ze een paar aan de daklozenopvang. Elke maand is een nieuwe stad aan de beurt en deze maand is dat Utrecht.

Vandaag hangt de sok door heel Utrecht. Ben je de gelukkige vinder? Dan mag je de sokken gewoon houden. Of weggeven natuurlijk. Geen sok gevonden? Geen nood! Voor elk verkocht paar doneert Let’s do Goods een paar aan de daklozenopvang.
Jonna* heeft altijd een dak boven haar hoofd gehad, maar onder dat dak was zij als kind vaak niet veilig. Dit bleek uiteindelijk bepalend voor haar verdere levensloop. Psychische klachten ontwikkelde zich, voor de buitenwereld vaak verborgen, en zorgden ervoor dat Jonna in een traject van behandelingen terecht kwam. Op haar 43ste heeft zij zich kunnen losmaken van de psychiatrie, een wereld waarin zij zich jarenlang veelal onbegrepen heeft gevoeld.
Op eigen kracht lukte het haar om vooruit te kijken en te zoeken naar passies die haar een doel zouden geven. Haar hond speelde een grote rol en ook Scandinavië is zo’n passie. Fotografie en fotobewerkingen (zoals op deze sok), is nu haar passie. Het thema van de sok is vloeibaar, dat staat voor het vechten om je leven beter te maken dan dat het voor je was.
Waarom sokken? In Nederland zijn 58.000 mensen afhankelijk van kledinginzameling. Door de huidige coronacrisis stijgt dit aantal fors. Sokken worden het minst gedoneerd, maar zijn wel hard nodig. Wat niet gedoneerd wordt, kan ook niet gegeven worden. De sokken van Let’s do goods zijn dan ook meer dan welkom.
Atelier Spat is er voor kwetsbare mensen in Utrecht die creatief bezig willen zijn. Veel van de cliënten zijn dakloos zijn geweest of hebben psychiatrische problemen. Het maakt niet uit of ze kunstenaar zijn of juist een beginner. Het gaat erom dat ze aan hun groei werken door creatief aan de slag te gaan en dit(grotendeels) zelfstandig doen.
*Jonna is een pseudoniem.

Reacties