De Clique breidt haar grondstoffenhub uit met behulp van subsidie

Foto: De Clique

De Clique kondigt vandaag met trots aan dat het een EFRO subsidie ontvangt (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling),dat gericht is op het versterken van de regionale concurrentiekracht en het vergroten van de werkgelegenheid. Circulaire start-up De Clique biedt in Utrecht een grondstoffenservice aan voor het CO2-neutraalophalen van gescheiden organische reststromen die vrijkomen bij Utrechtse bedrijven. Het verwerkt deze stromen op een hoogwaardige manier en distribueert ze vanuit haar eigen grondstoffenhub.

Met behulp van deze subsidie breidt de social enterprise haar grondstoffenhub uit naar het terrein van tuincentrum STECK in Overvecht. Met de realisatievan een oesterzwamkwekerij, een composteringsinstallatie en kruidenteelt gaat De Clique samen met haar partners nieuwe, lokale producten ontwikkelen van deze grondstoffen. Op dit moment belanden veel waardevolle biostromen zoals koffiedik, snij- en voedselrestenbij het restafval, waarna deze laagwaardig worden vernietigd in verbrandingsovens. Werd er tijdens de Week van de Circulaire Economie (1 toten met 6 februari 2021) vooral veel gepraat over circulariteit, de sociaal ondernemers en oprichters van De Clique Anja Cheriakova (BinBang) en Bas van Abel (Fairphone) zijn met een ervaren team al een tijd bezig om hieraan ook echt iets te doen. Door biostromen en verpakkingsmaterialen aan de bron goed te scheiden, gebruikt De Clique ze als grondstoffenvoor nieuwe producten zoals zeep, thee, bier, brood, oesterzwamproducten, diervoedingen compost. Een deel van de producten verkoopt het terug aan haar klanten, waarmee de kringloop gesloten wordt.
Met haar grondstoffenservice biedt De Clique een eenvoudige en betaalbare oplossing voor het helpen scheiden, ophalen en verwerken van reststromen.Daarmee kunnen haar klanten zeventig procent van hun afval als waardevolle grondstoffen hergebruiken voor nieuwe producten. Inmiddels haalt de onderneming bij meerdan zestig bedrijven, supermarkten en horecagelegenheden de biostromen en verpakkingen op,waaronder Hoog Catharijne,TivoliVredenburg en Universiteit Utrecht. De ruime beschikbaarheid van kwalitatieve grondstoffen zorgt voor nieuwe initiatieven binnen de circulaire economie. Eind 2021verwacht De Clique met haar grondstoffenhub ruim 130ton per maand aan reststromen te kunnen inzamelen en hoogwaardig te verwerken.
Met de ondersteuning van de EFRO-subsidie investeert De Clique in onderzoek en ontwikkeling voor eigen lokale opwerkingen van de grondstoffen en het verbeteren van haar logistieke oplossingen. In samenwerking met STECK wil de onderneming Overvecht ontwikkelen als een gebied waar duurzame innovaties, werkgelegenheid en bewoners samenkomen om de circulaire economie te ervaren en vorm te geven.
‘‘Het voelt logisch dat we onze service zijn gestart in Utrecht, gezien de circulaire ambities van de stad’’, stelt Anja Cheriakova. ‘‘Met deze subsidie kunnen we een stap verder zetten in het ontwikkelen van nieuwe producttoepassingen en het opschalen van onze service,waarmee we tot ver buiten de regio impact zullen maken.’’Wethouder Klaas Verschuure met onder meer circulaire economie in zijn portefeuille sluit daarbij aan: ‘‘Dit project staat voor de Utrechtse ambities, als het bijvoorbeeld gaat om circulaire economie, het steunen van innovatieve ondernemers en het stimuleren van de lokale economie. Mooi dat we kunnen bijdragen met een EFRO-subsidiedie zo in meerdere opzichten een positieve impuls geeft.’’
Bob Scherrenberg, initiatiefnemer STECK: “De komst van De Clique naar ons gebied past perfect in onze ambitie om van STECK een stads tuincentrum te maken waar volop ruimte is voor lokaal ondernemerschap. Komend jaar wordt ons assortiment sterk uitgebreid met lokale en duurzame producten. Hoe mooi is het dan als je straks in het tuincentrum compost kan kopen, die in onze eigen achtertuin door De Clique geproduceerd is? Zo wordt de circulaire economie zichtbaar en tastbaar vooreen grote groep Utrechters”.
De Clique wil snel haar service uitrollen naar meerdere steden. Utrecht dient daarbij als blauwdruk voor de opschaling. Om op te kunnen schalen,heeft De Clique recentelijk een half miljoen euro opgehaald bij impact investeerders voor het opschalen van haar grondstoffenservice. Eerder had de circulaire startup al subsidie van Stichting DOEN gekregen, naast een COL lening. Ook heeft De Cliqueal een strategische samenwerking met Tekkoo, opgericht door de mensen achter schillenverwerker Peelpioneers.

Cookieinstellingen