Labstudies Hogeschool utrecht populairder door corona

Foto: pixabay

2020 was het jaar van corona, waardoor ook laboratoria in de spotlights kwamen te staan. Dat merkt Hogeschool Utrecht: de belangstelling voor labstudies aan het Institute for Life Sciences and Chemistry is toegenomen. Bo Hartman is derdejaarsstudent biomedisch analist en loopt momenteel stage in een laboratorium. “De timing is uitstekend. Corona maakt het veel interessanter. Het vak wordt nu veel meer uitgelicht”, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Het is voor haar makkelijker geworden om over haar vakgebied te praten met anderen. “In het begin vroeg iedereen ‘wat voor opleiding is dat?’, dan moest ik het echt uitleggen.” Een groot contrast met nu. “Mensen snappen het direct. Iedereen weet nu wat PCR is.” Bo vindt het goed dat er nu ook meer aandacht is voor haar studie en de hulp die er nodig is in het lab. “Maar ik denk dat het wel een beetje een hype is. Er zijn gedurende de studie best veel mensen die afhaken. In het eerste jaar van mijn studie waren er vijf klassen. Daarvan zijn er nog twee over. Mensen hadden het zich toch anders voorgesteld.”
Het Institute for Life Sciences and Chemistry van Hogeschool Utrecht merkt het corona-effect bij de labstudies duidelijk. “De actualiteit komt de opleiding binnen. Het maatschappelijk bewustzijn is verhoogd, mensen praten erover bij de koffieautomaten”, aldus woordvoerder Inge Meilink. Hogeschool Utrecht zag de populariteit onder meer bij de open dagen in november en december. “Deze kregen veel belangstelling. We vertellen daar dat we niet uitsluitend een labopleiding zijn, maar bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Covid-19 is een sterk en goed voorbeeld van wat we als labopleiding bijdragen aan de maatschappij.”
Studenten leren niet alleen in de schoolbanken, maar ook in de praktijk over corona. “Zo lopen onze studenten stage bij de zogeheten ‘innovatie-teststraat’ op het Utrecht Science Park. Onze stagiairs nemen daar testen af en werken mee aan onderzoek voor verbetering van testen.”
Toch kostte het ook studenten in deze branche afgelopen jaar extra inspanning om een stage te vinden. “Dat heeft te maken met de druk die bedrijven en instellingen nu zelf ervaren. Ze zijn bezig met het ontwikkelen van het vaccin, hebben te maken met minder labcapaciteit, mogen minder mensen binnen hebben, et cetera. En internationaal speelden de reisbeperkingen een rol.”

Cookieinstellingen