Utrecht 60 jaar terug: Het uitbreidingsplan van de universiteit

Foto: UN

Op donderdagavond 8 december 1960 wordt in de Utrechtse gemeenteraad het uitbreidingsplan voor het universiteitscentrum aangenomen. Dat meldt het Utrechts Nieuwsblad een dag later. Maar wethouder Derks van openbare werken benadrukt met klem dat het gaat om een plan in hoofdlijnen. Er staat volgens hem nog helemaal niets vast.

Het plan omvat een gebied van 328 hectare dat ten oosten van rijksweg 22 in de Johannapolder ligt. In het zuidelijk deel van het gebied is ruimte gereserveerd voor de medische faculteit en tandheelkunde, inclusief de daarbij behorende ziekenhuisruimte. Verder is er een plan voor een sterrenwacht nabij het landgoed Oostbroek en het Hubrechtlaboratorium is aan de noordzijde gepland. In het centrum is een terrein van beperkte afmetingen gereserveerd voor de A- en verenigde faculteiten. Tevens is daar de bibliotheek en een eventueel studentenhuis gepland.
De heer Bardet van de VVD zegt geschrokken te zijn van de gepresenteerde plannen. Voorheen zou alleen de B-faculteit naar de Johannapolder gaan, aldus de heer Bardet. Nu is er volgens hem sprake van een totale ommezwaai. ‘Ik betreur het dat ons dit zo wordt voorgelegd.’ Het zal voor Utrecht, aldus Bardet, een ramp zijn als de universiteitsbibliotheek, die nu nog gevestigd is aan de Wittevrouwenstraat, naar de Johannapolder gaat. De doelstelling van de bibliotheek is volgens de heer Bardet uitgebreider dan alleen studenten van boeken voorzien. De heer Bardet vindt het buitengewoon ernstig dat dit allemaal zo onvoorbereid aan de raad is voorgelegd.
De heer Schreuders van de CPN is daarentegen voor een snelle vestiging van de universiteit in de Johannapolder vanwege het huidige ruimtetekort. Hij kent die problemen, zegt hij. ‘Niet omdat ik er college loop, maar ik moet er voor mijn werk nog al eens zijn.’ De heer Schreuders is namelijk verwarmingsmonteur.
Wethouder Derks benadrukt nogmaals dat het om een plan ‘in hoofdzaak’ gaat. Of het Academisch Ziekenhuis in het universiteitscentrum komt, of de bibliotheek er heen gaat en de sterrenwacht, dat staat volgens hem nog niet vast. Bovendien gaat het volgens hem allemaal nog 15 tot 20 jaar duren.
Wel gaat in ieder geval de veeartsenijkundige faculteit er moet spoed heen en dan volgen vele B-faculteiten. Maar bijvoorbeeld de sterrenwacht? ‘Wij weten van niets’, aldus de heer Derks, die verder opmerkt dat de gemeente bij de universiteit geen eisen kan stellen. Maar het zou volgens hem niet billijk zijn voor de universiteit geen ruimte te schapen waaraan men in lengte van jaren genoeg heeft. Hierop werd het plan in hoofdlijnen zonder hoofdelijke stemming aanvaard.

Lees ook:

Utrecht 60 jaar terug: de bouw van Overvecht

Utrecht in 1960: de bouw van de Neudeflat

Utrecht 60 jaar terug: Faillence- en tegelfabriek Westraven

Cookieinstellingen