Provincie Utrecht krijgt derde geboortebos

Foto: provincie Utrecht

De provincie Utrecht krijgt een derde geboortebos. Het komt te liggen in bosgebied Nieuw Wulven, tussen Houten en Vechten. Ouders van nieuwgeboren kinderen in de provincie Utrecht kunnen voor hun kindje een geboorteboom kopen en deze planten tijdens een gezamenlijke plantdag. Die vindt dit najaar plaats. De actie loopt van 28 maart tot 1 oktober 2019.

Het geboortebos wordt een sfeervolle plek met een centrale boom en bank, omringd door 190 jonge bomen. Het is een initiatief van Staatsbosbeheer en de Provincie Utrecht. Het wordt het derde geboortebos in de provincie Utrecht. Begin deze eeuw legde de Stichting Nationale Boomfeestdag (SNB) een geboortebos aan in het Gagelbos, in 2016 volgde de provincie met een geboortebos in Parkbos Haarzuilens.
“Een heel leuke manier om nieuw bos aan te leggen en tegelijk ouders en hun kinderen te betrekken bij de natuur”, zegt gedeputeerde Mirjam Maasdam. “Zo bouwt deze ‘babyboom’ in Nieuw Wulven aan een groene toekomst voor kinderen in Utrecht.”
Een geboorteboom staat symbool voor het recht van ieder kind recht om op te groeien in een groene, gezonde wereld. Een blijvende herinnering die meegroeit met het kindje in de provincie waarin hij of zij is geboren. Ouders van kinderen geboren in de periode juni 2018 tot en met september 2019 kunnen een geboorteboom kopen voor 30 euro. Hiervoor krijgen zij een vermelding van naam en geboortedatum op een paneel in het geboortebos, een uitnodiging voor de gezamenlijke plantdag, een certificaat en een excursie met de boswachter. Daarnaast kunnen ouders met hun kinderen het geboortebos op ieder gewenst moment bezoeken en met eigen ogen zien hoe de jonge boom en het geboortebos groeien, net als hun kindje.
De Provincie Utrecht draagt bij aan de aanleg en het onderhoud van het toekomstig geboortebos. Het ligt op circa 900 meter afstand van het speelbos Nieuw Wulven, op het grensgebied van de gemeenten Houten en Bunnik. De boswachter heeft het bosvak gereed gemaakt voor aanplant van jonge bomen die goed in het gebied kunnen gedijen: oerhollandse soorten als wintereik en linde. Het nieuwe leven wordt gevierd tijdens een plantdag in het najaar van 2019. Dan kunnen alle deelnemers samen met betrokkenen de jonge bomen planten.

Cookieinstellingen