Utrecht onderzoekt mogelijkheden aardwarmte

Foto: pixabay

Twee consortia, LEAN en GOUD, bereiden een onderzoek voor naar de haalbaarheid van aardwarmte in Utrecht en haar buurgemeenten. Zowel de Provincie Utrecht als de gemeente Utrecht steunen het initiatief van de consortia om aardwarmteonderzoek te verrichten.

Aardwarmte kan mogelijk een belangrijke rol spelen als duurzame, niet-fossiele voedingsbron voor warmtenetten. In verschillende aardlagen van de Nederlandse bodem zit voldoende warm water om te gebruiken voor bijvoorbeeld de verwarming van huizen.
Om de de warmte uit de grond te halen worden twee putten geboord. Via de ene put wordt het warme water omhoog gepompt en het afgekoelde water gaat via de andere put weer terug in de grond. De gewonnen warmte wordt via een warmtenetwerk van buizen geleverd aan woningen, gebouwen, industrie en kassen.
Er wordt gesproken over ‘ondiepe aardwarmte’ bij boringen tussen 500 en 1200 meter diepte. Aardwarmte afkomstig van aardlagen dieper dan 4 km wordt ultradiepe aardwarmte genoemd en is, door de hoge temperatuur, ook geschikt voor elektriciteitsopwekking.

LEAN
Het consortium LEAN onderzoekt de geschiktheid van de Utrechtse bodem voor aardwarmte op een diepte van ongeveer 3 km. Als het project slaagt, wordt een groot potentieel voor aardwarmte blootgelegd, omdat de bovengrondse omstandigheden al uitstekend zijn door de aanwezigheid van een groot warmtenet dat nu nog gevoed wordt met aardgas. Initiatiefnemers van LEAN zijn: ENGIE (integrale dienstverlener van duurzame warmte en exploitant van geothermiebronnen), ENECO (beheerder van het Utrechtese warmtenet), Universiteit van Utrecht, TNO, Energie Beheer Nederland (EBN), Huisman (boorbedrijf), IF Technology (technisch adviesbureau) en Well Engineering Partners (WEP, gespecialiseerd ingenieursbureau).
Het project ontvangt een subsidie van 6 miljoen euro (40 procent van de projectkosten) uit de regeling Hernieuwbare Enerige van het Ministerie van EZK. De provincie Utrecht en de gemeente Utrecht ondersteunen beide het onderzoek van LEAN met een bedrag van 300.000 euro. Het bedrag wordt teruggestort als het onderzoek leidt tot een rendabele warmtewinning.

GOUD
Het consortium GOUD (Geothermie Oost Utrecht Duurzaam)) is in het leven geroepen om de mogelijkheden van ultradiepe aardwarmte (op een diepte van ongeveer 5 km) te onderzoeken, zodat gebouwen in het gebied van Kantorenpark Rijnsweerd en het Utrecht Science Park voorzien kunnen worden van duurzame energie. Initiatiefnemers van GOUD zijn ENGIE en de belangrijkste afnemers in dit gebied: Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en Kantorenpark Rijnsweerd.
In het onderzoek van de twee consortia worden gegevens verzameld om een beter beeld te krijgen van de potentie van aardwarmte in Utrecht en omstreken. De laatste stap hierbij is om ook echt te testen of er voldoende warmte omhoog kan komen. Dit zal gebeuren met proefboringen. In het vierde kwartaal van 2019 zullen beide projecten naar verwachting voldoende gegevens hebben verzameld voor een ‘go/no go-beslissing’. LEAN streeft ernaar om in het derde kwartaal van 2020 proefboringen te doen. Voor GOUD is dit nog onzeker.

Cookieinstellingen