De Stijl en Nu verder in galerie De Pastoe Fabriek

Foto: Pixabay

Op vrijdag 16 september 16.00 uur opent Bart Rutten, directeur Centraal Museum Utrecht, de manifestatie De Stijl en NU verder in de nieuwe Galerie De Pastoe Fabriek, in het voormalige fabriekscomplex op Rotsoord 7B in Utrecht. Hij zal bij die gelegenheid een lezing geven over het belang van het gedachtengoed van De Stijl voor onze toekomst. De Stijl en NU verder is een initiatief van Stichting De Pastoe Fabriek. De stichting gaat in de nieuwe galerie tentoonstellingen en lezingen organiseren rond ‘social design’.

De eerste tentoonstelling in de nieuwe galerie is een presentatie van het werk van Shigeru Uchida (1943 – 2016). Uchida was jarenlang een van Pastoe’s belangrijkste ontwerpers. Hij streefde naar een universele spirituele essentie, waar de Stijl kunstenaars ook naar op zoek waren. In de tentoonstelling staat de inhoudelijke opdracht tot het uitbeelden van harmonie en het belang van de esthetische waarden zoals zuiverheid, rust, ruimtelijkheid en duurzaamheid centraal. Daarnaast zal ook aandacht besteed worden aan de winnaars van de ‘Utrecht Manifest Social Design Prijs’, als belofte naar de toekomst.

Vanaf oktober is er maandelijks een lezing waarin oudere en jongere ontwerpers laten zien hoe hun werk beïnvloed is en wordt door De Stijl.

 

Cookieinstellingen