D66 pleit voor IJslandse model bij aanpak middelengebruik bij jongeren

D66 vraagt het Utrechts college om te bekijken of het zogeheten IJslandse model ingezet kan worden om het middelengebruik bij jongeren in Utrecht tegen te gaan. D66 is ervan overtuigd dat Utrecht zeker kan leren van het IJslandse model.

Aanleiding voor de vragen van D66 hierover zijn verschillende berichten over het zogeheten IJslandse model voor het voorkomen van drank-, drugs- en sigarettengebruik bij jongeren. Het IJslandse model is een integrale aanpak, met daarin speciale aandacht voor de rol van ouders en met veel aandacht voor alternatieve vrijetijdsbesteding. Deze aanpak heeft ertoe geleid dat de IJslandse tieners, die in de jaren 90 nog veel meer rookten, drugs gebruikten en dronken dan hun leeftijdsgenoten in Europa, nu de ‘cleanste van Europa’ zijn.

Inmiddels maken 35 Europese gemeenten in 18 landen gebruik van het IJslandse model. Hierbij zijn echter nog geen Nederlandse gemeenten. Het Trimbos instituut gaf in de Nieuwsuur uitzending van 19 augustus aan dat Nederlandse gemeente zeker kunnen leren van IJsland.

Daarom wil D66 weten hoe het college aankijkt tegen het IJslandse model. En in hoeverre aspecten van het IJslandse model gebruikt zouden kunnen worden in de aanpak in Utrecht op het gebied van preventie van middelengebruik onder jongeren. Verder wil D66 van het college weten in hoeverre het college bereid is om het IJslandse model nader te bekijken om te zien wat Utrecht van deze aanpak kan leren.

Reacties

article
65245
D66 vraagt het Utrechts college om te bekijken of het zogeheten IJslandse model ingezet kan
https://utrecht.nieuws.nl/knipsels/65245/d66-pleit-ijslandse-model-aanpak-middelengebruik-jongeren/
2017-08-21T15:41:10+00:00
Knipsels