Naoorlogse monumenten: ‘commune-flats’ in Overvecht

Foto: gemeente Utrecht

Begin vorig jaar heeft de gemeente een selectie van gebouwen en complexen van naoorlogse bouwkunst aangewezen als gemeentemonument. Een van de monumenten zijn de experimentele flats in de wijk Overvecht.

Als reactie op de teveel als standaard ervaren flatbouw, ontwerpt gemeente-architect W.A.H. Jansen met een speciale rijkssubsidie een aantal experimentele flats in Overvecht. Aan de Marowijnedreef, Pernambucodreef, Cayennedreef, Trinidaddreef, en Sao Paolodreef.

Per verdieping hebben de appartementen een gemeenschappelijke hal (‘commune-flat’), die ook daadwerkelijk gemeenschappelijk gebruikt wordt als speel- en ontmoetingsruimte. De woningen zelf hebben flexibele plattegronden met schuifwanden.

De flats trekken door hun opzet enorme belangstelling bij bewoners en (buitenlandse) volkshuisvesters. Ze functioneren tot op vandaag tot grote tevredenheid van de bewoners.

De bescherming van de flats betreft met name de plattegronden en de gemeenschappelijke hal. Het exterieur van de flats is van minder belang.

Cookieinstellingen