Eerste huurders Place2BU ontvangen sleutel

Foto: Place2BU

De eerste huurders ontvingen afgelopen dinsdag de sleutel van hun studio in Place2BU, een uniek woonproject in Utrecht. In 490 tijdelijke studio’s in Leidsche Rijn wonen jongeren, statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang naast elkaar en brengen zij elkaar verder.

Het project op het terrein Overtuin (voormalige locatie tijdelijke concertzaal Vredenburg) is een initiatief van Portaal, die hierin nauw samenwerkt met collega-corporatie Mitros, de gemeente Utrecht en een aantal maatschappelijke partners: Tussenvoorziening, Lister, Leger des Heils, Vluchtelingenwerk. Directeur Dirk Jan van der Zeep van Portaal en regiomanager Gera Esser van Mitros reikten de eerste sleutels uit aan bewoners Rinske en Redji.

Place2BU bestaat uit vier woongebouwen met in totaal 490 zelfstandige, mooi afgewerkte studio’s van 21 m2. Iedere gang krijgt een eigen gemeenschappelijke ruimte om samen te koken, te eten of bijvoorbeeld samen te gamen. Iedere gang heeft twee zogeheten gangmakers. Deze bewoners zijn de trekkers van het ‘bouwen’ van de gemeenschap op de gang. Ook houden zij een oogje in het zeil. In de doelgroepen wordt een balans gezocht tussen jongeren, statushouders (dus mensen met een verblijfsvergunning) en mensen afkomstig uit de maatschappelijke opvang die er aan toe zijn om (weer) zelfstandig te wonen. Samen vormen zij een community waarin mensen met verschillende

achtergronden bouwen aan een volgende stap in hun leven. “De gemeente stimuleert dergelijke projecten van harte,” aldus Toke Tom, directeur Maatschappelijke Ontwikkeling bij de gemeente Utrecht.

De verscheidenheid aan doelgroepen en de omvang van het project is uniek in Nederland. Voor Nederlandse twintigers is deze tijdelijke huisvesting een zegen in de zeer krappe Utrechtse woningmarkt. Onderdeel van de selectie was hun motivatie. Wonen in Place2BU vraagt een actieve, sociale houding. Bewoner Rinkse vertelt: “Ik vond het project echt bij mij passen, omdat ik hou van zo’n mix van culturen en achtergronden.” Die open houding geldt overigens ook voor de statushouders, die zijn voorgedragen door het COA en worden begeleid door Vluchtelingenwerk.

Voor mensen uit de maatschappelijke opvang biedt Place2BU een relatief beschermde

woonomgeving om een nieuwe start te maken. Eerste bewoner Redji bijvoorbeeld kwam bij Place2BU via het Leger des Heils. Het Leger, de Tussenvoorziening en Lister bieden deze groep begeleiding en zijn regelmatig aanwezig in het centrumgebouw, dat tussen de vier woongebouwen in staat. Ook is er dagelijks een sociaal beheerder van Portaal aanwezig. Portaal deed in andere projecten reeds ervaring op met woonprojecten waarin mensen uit de maatschappelijke opvang en/of statushouders een woongemeenschap vormen met andere bewoners. Voor Mitros is deze woonvorm nieuw. Regiomanager Esser: “Dit smaakt naar meer!”

Cookieinstellingen