Utrechtse partijen eisen een veiliger Vleutense brug

Foto:

Vier Utrechtse politieke partijen zijn ontevreden over de opstelling van het college inzake een veilige brug voor wandelaars in de Dorpsstraat in Vleuten. Partij voor de Dieren, ChristenUnie, CDA en PvdA kunnen zich niet vinden in de antwoorden van het college op gestelde vragen. De huidige brug is nu onveilig voor wandelaars en het college kiest niet voor een andere oplossing om de situatie veiliger te maken, aldus de partijen. De vier partijen steunen de wens van de Wijkraad Vleuten De Meern en bewonersgroepen.

Al in 2014 vroegen omwonenden, verenigd in de Stichting Vrienden van de Joostenlaan, aandacht voor de gevaarlijke situatie die de smalle brug in de Dorpsstraat oplevert. Zij stelden voor om de overbodige wandelbrug die in het natuurgebied langs de Joostenlaan ligt te verleggen en vlakbij de bestaande brug in de Dorpsstraat te plaatsen. Als dat gebeurt, hoeven wandelaars niet meer het gevaarlijke knelpunt bij de kruising Dorpsstraat/Verlengde Parkweg over te steken. Het advies werd overgenomen door Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en de Wijkraad Vleuten De Meern. De provincie Utrecht en Natuurmonumenten wilden meewerken aan een oplossing.

In antwoord op vragen van Partij voor de Dieren, ChristenUnie, CDA en PvdA liet het college weten dit advies niet over te nemen. Het college is kort in zijn antwoord: “De voorgestelde variant leidt qua verkeersveiligheid niet tot een betere oplossing dan de uitvoering van de eerder gekozen maatregelen”. Helaas wordt deze uitspraak verder niet onderbouwd. Het college verwijst ook naar hun eigen oplossing voor de verkeersveiligheid op het kruispunt Dorpsstraat/Verlengde Parkweg, maar na twee jaar is er nog altijd niets aangepakt. Inpassing van een brug zoals voorgesteld door Stichting Vrienden van de Joostenlaan is volgens het college niet nodig en zou vooral te duur zijn.

Het college meent dat het inpassen van een andere brug € 30.000,- zou kosten. Volgens Wijkraad Vleuten De Meern kan het veel goedkoper. Natuurmonumenten stelt de brug namelijk gratis ter beschikking. Het aanpassen van de brug zou € 7.500,- kosten, waarvan de helft door de Provincie Utrecht betaald zou worden. De gemeente Utrecht zou dan slechts € 3.750,- betalen, plus de kosten voor het aanpassen van de bestrating. Wijkraad Vleuten De Meern concludeert: “Wij vrezen dat wethouders en burgemeester zich op het verkeerde been hebben laten zetten en adviseren derhalve om iemand met een frisse blik naar dit lovenswaardige burgerinitiatief te laten kijken.”

De vier Utrechtse oppositiepartijen onderschrijven deze conclusie en roepen het college op om actie te ondernemen op dit dossier.

Cookieinstellingen