Naoorlogse monumenten: de flats aan de Burgemeester Norbruislaan

Foto: Gemeente Utrecht

Begin vorig jaar heeft de gemeente een selectie van gebouwen en complexen van naoorlogse bouwkunst aangewezen als gemeentemonument. Een van deze complexen zijn de flats aan de Burgemeester Norbruislaan van architect W.C. van Hoorn uit 1953.

De gemeente Zuilen laat in 1950 een uitbreidingsplan opstellen door de gemeente-architect W.C. van Hoorn en het Utrechtse Bureau Op ten Noort. Op 1 januari 1954 wordt Zuilen bij Utrecht gevoegd. Utrecht presenteert in 1955 een eigen Uitbreidingsplan Nieuw-Zuilen. Er zijn dan al door Zuilen meerdere woningcomplexen en scholen gebouwd. Het plan Nieuw-Zuilen voegt hier nog eens 2000 woningen aan toe, een groot plantsoen (Vechtplantsoen), scholen en winkelcentra.

De flats aan de Burgemeester Norbruislaan zijn gebouwd in opdracht van de toenmalige gemeente Zuilen. Er is bijzonder veel aandacht besteed aan de detaillering van de trappenhuizen en aan de galerijen, deze laatste rusten op betonnen dragers in een karakteristieke vormgeving. Een lichtkoepel op het dak, de hijsbalk en het betonnen afdak vormen een extra ccent. Afgezien van enkele wijzigingen van de ramen (kunststof puien), zijn de flats opvlallend gaaf bewaard gebleven. Ze liggen priminent langs de As van Berlage.

Reacties