Priesterbroederschap koopt Sint-Willibrordkerk

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, CC-Attribution-Share like 3.0 The Netherlands

Het priesterbroederschap Pius X wil de Sint-Willibrordkerk kopen. De negentig erfgoedvrijwilligers van de kerk verzetten zich echter tegen verkoop, zo meldt de Volkskrant.

De Sint-Willibrordkerk is met 8,5 miljoen euro subsidie van het Rijk en de Europese Commissie gerestaureerd. Daarmee profiteert het priesterbroederschap Pius X van de restauratie met gemeenschapsgeld, zo stelt de vrijwilligersstichting Culturele Evenementen Sint-Willibrordkerk (SCEW). Ook zal de broederschap alle wereldse activiteiten in de kerk schrappen, zoals concerten en theatervoorstellingen. Bovendien betwijfelt de stichting of de homo’s en transgenders onder de vrijwilligers bij Pius X nog wel welkom zijn als gids.

Het gemeentebestuur heeft een principeovereenkomst bereikt met Pius X over het overnemen van de schulden van de kerk. In ruil daarvoor krijgt de broederschap een meerderheid in de stichting van eigenaren. De gemeenteraad beslist eind juni of ze akkoord gaat met de overeenkomst.

Het St. Willibrord Apostolaat laat in een reactie op Facebook weten dat volgens hen de Volkskrant ‘een ideologisch statement verwart met journalistiek’.

Cookieinstellingen