GroenLinks pleit voor uitstel experiment bijverdienen in de bijstand

Foto: heleendeboer.nl
Foto: heleendeboer.nl
Foto: Heleendeboer.nl

GroenLinks is blij dat er een experiment met bijstand komt dat meer uitgaat van vertrouwen en ondersteuning in plaats van wantrouwen en straf. De partij is echter wel teleurgesteld over de onderzoeksgroep die mag bijverdienen. “Het verschil met de huidige regeling is naar ons idee te klein om mensen te stimuleren bij te verdienen.”

Dit zei GroenLinks fractievoorzitter Heleen de Boer gistermiddag tijdens de commissievergadering over ‘Weten wat werkt’, het experiment over een regelarme bijstand. In het experiment krijgen vijf groepen bijstandsgerechtigden verschillende voorwaarden opgelegd. GroenLinks was vanaf het begin een warm voorstander van de experimenten. Vooral vanuit het idee om een experiment te doen met de bijstand als basisinkomen: een onvoorwaardelijk inkomen terwijl je daarnaast mag bijverdienen.

De Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) die staatssecretaris Klijnsma eerder nam om het experiment mogelijk te maken, geeft bijna geen ruimte om meer bij te verdienen. De wetenschappers hebben eerder aangeven dat het geringe verschil met de huidige regels het moeilijk maakt om gedragseffecten te meten. ‘Wij denken dat je beter met onderzoek naar extra bijverdienen kunt wachten totdat – misschien door het komende kabinet – de mogelijkheden voor een experiment op dit punt worden verruimd’ aldus de Boer.

Wethouder Everhardt heeft GroenLinks toegezegd dat er bij de beoordeling van de resultaten rekening zal worden gehouden met het geringe verschil met de huidige regeling.

Cookieinstellingen