Schoorsteen Neerlandia wordt weer opgebouwd

Foto: Mario Gibbels

Bijna zeven jaar geleden werd de 35 meter hoge fabrieksschoorsteen op het Prozeeterrein in Hoograven in delen gezaagd en naar beneden getakeld. Nu is men begonnen met het weer opbouwen van de schoorsteen.

De schoorsteen werd begin twintigste eeuw samen met de fabriekshal gebouwd. De draadstaalfabriek van Neerlandia kwam in 1937 in het pand. Omdat er woningen op het terrein kwamen te staan, heeft de schoorsteen een nieuwe plek gekregen. De schoorsteen is door het hierin gespecialiseerde bedrijf van Harm Meijer uit het Gronings dorpje Ten Boer gerestaureerd en wordt op een andere plek nu weer opgebouwd. Er wordt ook een nieuwe kop gemaakt want die was helemaal afgebrokkeld.

Het verplaatsen en renoveren van de oude fabrieksschoorsteen van de voormalige spijkerfabriek Neerlandia kost zo’n 140 duizend euro. Meijer weet preices hoe de schoorsteen eruit heeft gezien want hij heeft de bouwtekeningen van alle fabrieksschoorstenen die tussen 1906 en 1984 zijn gebouwd. Die komen uit het archief van schoorsteenfabriek De Ridder dat Meijer heeft over genomen.

De werkzaamheden op het terrein zijn later dit jaar helemaal klaar.

Cookieinstellingen