Architectuurprijs voor ProRail-gebouw Utrecht

Foto: ProRail.nl

UTRECHT – Het gebouw van de verkeersleidingspost van ProRail in Utrecht heeft de prestigieuze Internationale Architectuur Award 2016 gewonnen. Het kantoor, ontworpen door De Jong Gortemaker Algra uit Rotterdam, kreeg de prijs om het bijzondere design en de manier waarop het ingericht is voor zijn gebruikers.

Het gebouw beslaat circa 4.500 m², waarvan 1000 m² voor de seinzaal. Door gebruik van staal en glas heeft de VL-post een industriële en robuuste uitstraling. In het ontwerp staan de gebruikers centraal. Het is een duurzaam gebouw met bijvoorbeeld driedubbel glas en een ‘energiedak’ met zonnepanelen en beplanting voor extra isolatie. De post is sinds 2015 in gebruik.

Uitreiking

De VL-post Utrecht was het enige Nederlandse project op de lijst van 132 winnende winnende projecten uit 43 verschillende landen. De bekendmaking van de 132 winnaars vond in juli plaats in Italië. De uitreiking van de prijs –  uitgegeven door The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design, samen met The European Center for Architecture Art Design and Urban Studies and Metropolitan Arts Press, Ltd – is op 2 september in Istanbul. De winnende projecten zullen daar met foto’s worden tentoongesteld, voorafgaand aan de Istanbul Design Biënnale. In 2016 en 2017 gaat de tentoonstelling door Europa: onder andere Athene, Milaan, Lissabon en Berlijn. Ook verschijnt er een boek over de winnende projecten. De prijs bestaat sinds 2004.

Bron: ProRail.nl

 

Reacties

article
58576
Architectuurprijs voor ProRail-gebouw
UTRECHT – Het gebouw van de verkeersleidingspost van ProRail in Utrecht heeft de prestigieuze Internationale
https://utrecht.nieuws.nl/knipsels/58576/architectuurprijs-prorail-gebouw-utrecht/
2016-08-08T14:41:04+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2016/08/08142631/vlpostchristianrichters.jpg
Knipsels