Grootschalig witwas-en henneponderzoek in Midden-Nederland

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Snel financieel gewin! Het blijft voor velen erg aantrekkelijk. De een kiest voor het witwassen van gelden, de ander denkt zijn slag te slaan met het kweken van hennep. De politie steekt daar een stokje voor! Grootschalig dit keer. 

In 2014 startte de recherche een onderzoek naar de verdenking van het witwassen van geld en georganiseerde hennepteelt. Het onderzoek richtte zich op verschillende personen en panden. Eind 2014, begin 2015 werd gestart met ontmantelingen, doorzoekingen, het aanhouden van verdachten en het in beslag nemen van goederen die vermoedelijk verkregen zijn door crimineel geld.

In januari en februari 2015 vonden er op verschillende dagen doorzoekingen plaats in woningen in Utrecht, Maarssen, De Bilt, Voorthuizen en Haarlem en werden er hennepkwekerijen ontmanteld in De Bilt, Hilversum en Veenendaal. De verdachten, afkomstig uit Utrecht, Maarssen en Voorthuizen, zitten op één na in voorlopige hechtenis. De Dienst Regionale Recherche Midden-Nederland zet het onderzoek voort.

Misdaad loont niet!

Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Daarom heeft de politie naast de aanhoudingen ook diverse goederen van de verdachten in beslag genomen. Zo zijn er in het onderzoek onder meer boten, auto’s en een waterscooter in beslag genomen. Ook doen de politie en het OM onderzoek naar criminele winsten afkomstig uit de hennepkwekerijen. Hiermee willen politie en OM criminelen laten voelen dat misdaad niet loont.

Cookieinstellingen