Kieskompas Utrecht biedt hulp bij stemkeuze Provinciale Staten

Campagnebord
Campagnebord

Utrecht REGIO – Weet u nog niet op wie je op 18 maart wilt stemmen voor de Provinciale Staten? De komende maanden kunt u weer terecht bij kieskompas.

Het wetenschappelijke team van Kieskompas aan de Vrije Universiteit Amsterdam heeft voor de verkiezingen in de Provincie Utrecht een stemhulp gemaakt waarmee kiezers kunnen zien welke partij het beste past bij de eigen opvattingen.

Vandaag wordt het Kieskompas Utrecht gelanceerd tijdens een rechtstreekse uitzending van RTV Utrecht. Daarin zal André Krouwel laten zien wat de meest controversiële issues zijn en waar deze verkiezingsstrijd inhoudelijk over gaat. In de weken tot aan de verkiezingen gaat het Kieskompas-team hard aan de slag om belangrijke vraagstukken onder de aandacht te brengen van zoveel mogelijk kiezers.

Belangrijkste regionale issues

Krouwel: “Via de Provinciale Statenverkiezingen wordt de Eerste Kamer gekozen en dus gaat het ook over de landelijke politieke issues, maar deze verkiezingen gaan over veel meer. De provincie beslist over veel vraagstukken die direct de leefomgeving van burgers beïnvloeden. Moeten er naar kleine dorpen regelmatig bussen blijven rijden en wat mag dat kosten? Mogen snelwegen verbreed worden of moeten juist meer fietspaden worden aangelegd? Moeten duurzame initiatieven financieel gesteund worden? Mag er worden bezuinigd op cultuur?”

Op al deze belangrijke onderwerpen heeft Kieskompas de partijverschillen en alle politieke partijen in kaart gebracht. Er zijn aanzienlijke verschillen op belangrijke thema’s in de provincie: van duurzaamheid, milieu en verkeer, landschap, kunst en cultuur tot de hoogte van de belastingen.

Direct inzicht in partijposities

Op basis van diepgravend onderzoek heeft Kieskompas – in samenwerking met alle politieke partijen – dertig heldere stellingen over belangrijke regionale onderwerpen ontwikkeld die de persoonlijke overtuigingen van gebruikers vergelijkt met de officiële standpunten van de partijen. Kieskompas is hierbij volledig transparant: met één simpele muisklik worden alle partijposities en onderbouwingen zichtbaar. Zo kunnen kiezers hun opvattingen op ieder gewenst onderwerp vergelijken met die van de politieke partijen in Utrecht.

Het Kieskompas voor de provincie Utrecht is vanaf vandaag te bereiken via utrecht2015.kieskompas.nl

Cookieinstellingen