Lezingen over NS in de Tweede Wereldoorlog

Foto: Spoorwegmuseum

Tijdens Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet op donderdag 2 mei worden verhalen verteld in huizen en gebouwen waar Joden of verzetsmensen woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ook het Maliebaanstation, de vestigingsplaats van het Spoorwegmuseum, heeft een bewogen oorlogsgeschiedenis. Vanaf deze plek werd een groot deel van de Joodse Utrechters op transport gesteld naar Westerbork. Deze beladen geschiedenis is het uitgangspunt voor de verhalen die conservator Evelien Pieterse en journalist Bas Dekkers vertellen in de Wachtkamer 3de klasse van het Maliebaanstation.

Conservator Evelien Pieterse
Op 17 september 1944 riep de Nederlandse regering in Londen via radio Oranje meer dan 30.000 spoorwegmedewerkers op om onmiddellijk hun werk neer te leggen. De spoorwegstaking moest de geallieerde operatie ‘Market Garden’ ondersteunen om de bevrijding van Nederland te versnellen. Evelien Pieterse, conservator van het Spoorwegmuseum, vertelt over de rol van NS tijdens de Tweede Wereldoorlog en over de spoorwegstaking in het bijzonder.

Journalist Bas Dekkers
Flora Snatager werkte als stenotypiste op de afdeling goederentransport van de NS. Omdat ze Joods was, werd ze in 1940 ontslagen. Na ondergedoken te hebben gezeten, kwam Flora in 1943 in Westerbork terecht. Op 27 augustus van dat jaar werd ze in Auschwitz vermoord. Journalist Bas Dekkers vertelt haar verhaal, en de geschiedenis van Joodse NS-medewerkers.

Cookieinstellingen