Utrecht 60 jaar terug: het ontbrekende huisnummer

Foto: UN 11-04-1964

De Burgemeester Van der Voort van Zijplaan, een van de langste straatnamen in Utrecht, mist huisnummer 100. Mevrouw Vreeswijk, bewoonster van nummer 98, heeft er een verklaring voor, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op zaterdag 11 april 1964.

Toen inderdaad de huizen in Tuindorp werden gebouwd, vertelt mevrouw Vreeswijk, was er geen woningnood. De bouwer Godijn moest zijn best doen huurders te vinden, en omdat nummer 100 ook andere associaties opwekt, dan alleen de normale verbinding tussen 98 en 102 (om de een of andere reden is ‘nummer 100’ ook een omschrijving voor het kamertje, dat in het algemeen het kleinste in het huis is), vond hij het verstandig om deze reden op deze plaats de cijferreeks te onderbreken.
Moeilijkheden brengt het ontbreken van een nummer in de praktijk nauwelijks met zich mee. Het nummer is er niet, en men mist het niet. Daarom wordt er niets veranderd: wijzigingen van de hogere nummers zou wel verwikkelingen kunnen geven, en daarvoor vindt men deze kleine aanleiding te gering.

Cookieinstellingen