Utrecht 60 jaar terug: Utrechtse jeugd gaat fietsen met de politie

Foto: UN 31-03-1964

De Utrechtse Politie Sportclub organiseert ook dit jaar weer een grote rijwieltoertocht. De tocht wordt zowel zaterdag 4 als zondag 5 april gehouden. Deelname staat open voor iedereen die de lagere school heeft verlaten en in het bezit is van een fiets die in goede staat verkeert. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op dinsdag 31 maart 1964.

Beide dagen vertrekken de deelnemers omstreeks 10 uur van het Fort De Bilt. De Tocht voert daarna door een groot deel van de provincie. Nu al is het zeker dat er voor de tochten van dit jaar veel meer belangstelling is dan in 1963, toen de toertochten voor het eerst werden georganiseerd. Waren er vorig jaar ruim 220 deelnemers, nu hebben zich al 275 mensen definitief opgegeven. De Politie Sportclub verwacht dat het aantal deelnemers zaterdag tot 500 zal zijn gestegen.
Behalve de toertocht organiseert de U.P.S. ook nog een sterrit. Deze rit, die alleen zaterdag 4 april wordt gehouden, staat open voor leden van clubs die zijn aangesloten bij de Nederlandse Rijwiel Toer Unie. De lengte van de sterrit is ongeveer 80 kilometer.
De toertocht, waaraan vooral leerlingen van scholen zullen meedoen, zoals het ook vorig jaar is gebeurd, wordt geleid door de leden van de U.P.S. Het traject is met het oog op de jeugd, verdeeld in vijf etappes. Na iedere etappe worden verversingen aangeboden.

Medaille
Als beloning en ter herinnering aan een prettig contact met de Utrechtse politie ontvangt iedere deelnemer na afloop een medaille. Om dit prettige contact met de politie is het tijdens deze toertocht begonnen. De politie wil zich namelijk op zulke dagen eens van een heel andere zijde laten zien en tonen dat onder het ambtelijk uniform van de man die bekeuringen uitdeelt ook nog iemand verscholen zit, die bijvoorbeeld van sport houdt.
De politie voert de jeugd door de mooiste delen van Utrecht, soms langs plaatsen waar de meeste deelnemers nog nooit zijn geweest. Dit is namelijk de tweede opzet van deze organisatie: de jeugd waardering bijbrengen van wat buiten leeft en groeit.

Cookieinstellingen