Utrecht 60 jaar terug: bus rijdt een sloot in

Foto: UN 7 juli 1962

Op zaterdagavond 7 juli 1962 is een touringcar uit Rotterdam met 45 inzittenden in een sloot terechtgekomen bij verkeersplein Oudenrijn. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 9 juli. 15 mensen moesten naar een ziekenhuis worden gebracht.

Twee van hen waren inzittenden van een nieuwe truck geweest, waarmee de bus in botsing was gekomen. Van de gewonden had een een kaakfractuur opgelopen, een ander een gebroken ringvinger en vier anderen een shock. Zij werden in het Academisch Ziekenhuis opgenomen. De overigen konden, nadat hun snij- of schaafwonden waren verbonden naar huis gaan.
De bus was van Rotterdam onderweg naar Driebergen. De passagiers, leden en supporters van de voetbalvereniging Linker Maasoever, zouden daar een voetbalwedstrijd bijwonen.
Toen het gezelschap het verkeersplein naderde en de chauffeur, de 24-jarige H. Roos uit Rhoon, zijn bus voor de stoplichten tot stilstand wilden brengen, merkte hij dat de remmen niet werkten. De chauffeur verklaarde later hoe hij maar twee dingen had kunnen doen: of inrijden op een file personenauto’s, die in de meest rechtse rijstrook voor het rode licht wachtten, of hetzelfde doen op een grote truck, die op de linkerrijbaan stond.
Hij deed het laatste. Bewust stuurde hij de bus naar de truck toe, daarmee de rij personenauto’s sparend. Hoe hevig de botsing met de truck is geweest, bleek uit het feit dat de zware chassisbalken werden omgebogen als luciferhoutjes.
De truck werd naar links geworpen, de bus reed na de botsing naar rechts voor de file personenauto’s langs naar de sloot toe. Daar kwam de bus tot stilstand.
Niet alleen in de bus werden mensen gewond, ook in de truck, een gloednieuwe wagen, die nog maar 188 km had gereden. De chauffeur, de 21 jarige D.C.M. van Bedaf uit Etten, kreeg evenals de naast hem zittende mej. M. Baya uit Rotterdam een shock en een hoofdwond. Zij gingen naar het Academisch Ziekenhuis.
Van de touringcar-passagiers kreeg de 21-jarige E. van Vliet uit Rotterdam een kaakfractuur en een hoofdwonden. Het 6-jarige jongetje C. Streng kreeg vrij veel slootwater binnen. De chauffeur is later naar het ziekenhuis gegaan. Hij klaagde over pijn in zijn knieƫn.

Lees ook:

Utrecht 60 jaar terug: een vrouw bestuurt het Spoorwegmuseum

Utrecht 60 jaar terug: meisje van 7 redt kind uit brandend huis

Utrecht 60 jaar terug: vrouwelijke postbestellers in Utrecht

Cookieinstellingen