Burgemeester Sharon Dijksma opent fototentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ op Centraal Station

Foto: Stichting Atlas Cultureel Centrum

De reizende fototentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ wordt op 24 juni op Centraal Station (bij de ingang van stadskantoor) door burgemeester Sharon Dijksma geopend.
In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een groot gebrek
aan arbeidskrachten. Nadat men eerst (gast)arbeiders uit landen als Italië, Spanje, Joegoslavië, Griekenland en Turkije had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Marokko op gang. Zij werkten bij grote bedrijven als Philips, Ford, Fokker, Melkunie, Thomassen & Drijver, de Hoogovens en textielfabriekjes in Utrecht. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit zo sterk geworden als die nu is.

De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is in deze periode geworteld. De identiteit en stadscultuur van Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn hierdoor gevormd met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in hoe ze wonen, het familieleven, het taalgebruik en de sociaal-culturele diversiteit. Zo telde Utrecht volgens cijfers van de gemeente op januari 2020 in totaal 357.719 inwoners, van wie 36% (130.000) een migratieachtergrond heeft.
We vieren dit jaar tevens dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Het thema is ‘Stad zonder muren’: open, betrokken, gastvrij en verbonden met elkaar. Om deze reden wil Atlas Cultureel Centrum graag met een strakke programma van juni tot december 2022 aandacht schenken aan de geschiedenis van arbeidsmigranten in Utrecht, welke onderdeel is van de stad Utrecht900. Dit willen ze doen door een bestaande foto-expositie ´50 jaar arbeidsmigratie in Nederland´ verder uit te breiden met lokale verhalen en geschiedenis, en dit te combineren met een educatief pakket, lezingen en dialoogbijeenkomsten, literaire avonden, culinaire avonden, workshops, filmavond, muziekevent, podcasts, gastlessen op scholen, onderzoek, documentaire, verhalen van lokale gastarbeiders vastleggen, korte filmpjes maken en een wervingsactie voor nieuw archiefmateriaal en onthullen van een gastarbeiders monument.
Voor de fototentoonstelling worden er in totaal 50 mensen, waarvan 25 toenmalige gastarbeiders uit landen zoals Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Marokko en 25 autochtone Nederlanders zoals collega’s, werkgevers, buren, tolken, docenten en niet te vergeten vrijwilligers van de kerken professioneel gefotografeerd. Daarnaast wordt er een lokale component aan de tentoonstelling gekoppeld.
De tentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ ontrafelt samen met bezoekers de identiteit van Nederland. Dit wordt gedaan aan de hand van verschillende thema’s ( werk, gezinshereniging, cultuur, politiek, sport en religie) die in elkaar over lopen. De gekozen presentatievorm, het ontwerp, maar ook de randprogrammering hebben als uitgangspunt dat Nederland hun eigen expertise en ervaringen kunnen inbrengen in de expositie.
De initiatiefnemer en projectleider Sahin Yildirim: “ De droom van tijdelijke gastarbeiders was in korte termijn geld verdienen en terug gaan naar hun eigen land. Maar toen de gastarbeiders de mogelijkheid kregen om zich in Nederland te vestigen, haalden velen hun gezinnen naar Nederland. En toen de kinderen eenmaal in Nederland waren, ging de voorkeur naar permanente verblijf.
We hebben het inmiddels over derde en vierde generatie die in Nederland geworteld zijn. De kinderen en kleinkinderen van de toenmalige ‘gastarbeiders’ zijn overal in de samenleving vertegenwoordigd. Ze zijn politicus, arts, rechter, maatschappelijke medewerker, docent, journalist, en vrijwilliger etc. We hebben een collectieve geschiedenis in Nederland en dit mag niet verloren gaan. Met dit project wil Atlas enerzijds de pioniers in het zonnetje zetten en anderzijds overbruggende functie spelen binnen verschillende groepen, want er meer behoefte aan verbinding, saamhorigheid en tolerantie.´

De tentoonstelling is te zien van 24 juni t/m 24 oktober 2022 op Utrecht Centraal Station bij de ingang van Stadskantoor, Stadsplateau 1, 3521 A

Reacties

Cookieinstellingen