Struikelsteen voor Jeannetta Brouwer-Swaab wordt onthuld

Foto: Fedor van Rossem

Op zondag 12 september 2021 herdenkt de Lange Lauwerstraat Jeannetta Brouwer-Swaab, die op 31 augustus 1942 door de nazi’s in Auschwitz is vermoord. Buurtbewoners hebben het initiatief genomen om een struikelsteen te plaatsen voor haar oude huis: Lange Lauwerstraat 15 in Utrecht. De steen zal tijdens een korte bijeenkomst worden onthuld. Bewoners uit de wijk en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om de herdenking bij te wonen.

Struikelstenen kunnen in het plaveisel voor de woningen van slachtoffers van het naziregime worden geplaatst. Het concept is ontwikkeld door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen heten in het Duits ‘Stolpersteine’ (stolpern betekent struikelen). Ze zijn 10 bij 10 cm groot en in de messing bovenplaat staat een korte tekst over het slachtoffer. Op Jeannetta’s steen staat “HIER WOONDE JEANNETTA BROUWER-SWAAB / GEB. 1875 / VERMOORD 31. 8. 1942 AUSCHWITZ”
Jeannetta Brouwer-Swaab woonde al vanaf 1909 op de Lange Lauwerstraat 15. Samen met haar echtgenoot Maarten Brouwer runde zij hier een groente- en fruithandel. Na diens overlijden in 1926 zette zij de winkel zelfstandig voort. Bij Jeannetta was achteraf betalen geen probleem. Aan het einde van de week liep zij haar klanten af voor een praatje en de betaling. Iedereen in de buurt kende haar.
Vanwege haar Joodse afkomst werd Jeannetta in de zomer van 1942 opgeroepen om zich te melden bij de politie. Op 25 augustus 1942 is zij met een vrachtwagen opgehaald en naar het Maliebaanstation afgevoerd, waar zij op de trein naar kamp Westerbork werd gezet. Dat zij lid was van de Hervormde Gemeente die samenkwam in de Jacobikerk heeft haar deportatie niet kunnen voorkomen.
Op 28 augustus 1942 werd zij samen met 607 anderen op transport gesteld naar Polen. De trein kwam op 30 augustus aan in concentratiekamp Auschwitz, waar Jeannetta kort daarop in de gaskamer om het leven is gebracht, nog geen twee weken voordat zij 67 zou worden.
Programma herdenking 12 september 2021
11.45 – Verzamelen voor Waterstraat 29, Utrecht, bij de Jacobikerk.
12.00 – Vertrek wandeling naar Lange Lauwerstraat 15 met het klokgelui van de Jacobikerk.
12.15 – Aankomst Lange Lauwerstraat 15, verhaal over Jeannetta’s leven door ​​Gerard-Joost Esser.
12.30 – Onthulling struikelsteen, daarna napraten met koffie en thee.

Cookieinstellingen