Utrecht 60 jaar terug: volkstuindersvereniging De Driehoek in Tuindorp-oost

Foto: UN 1961 14 augustus

Op een terrein in Tuindorp-oost hangt een donkerblauwe, bijna zwarte vlag met een witte driehoek. De vlag behoort aan de volkstuindersvereniging De Driehoek. De vereniging is zo genoemd omdat het terrein driehoekig is, vertelt de heer W.J. Tombrink, opzichter van de tuinen in het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 14 augustus 1961.

In maart van dat jaar is volkstuindersvereniging hier naartoe verhuisd, vertelt de heer C.H. Westdijk, voorzitter van de vereniging. Voorheen hadden ze hun tuinen aan de Mr. Tripkade, maar door het bebouwingsplan Overvecht moesten ze verhuizen.
Het is schitterend gelegen, aldus de heer Westdijk. ‘Weliswaar is de oppervlakte de helft minder dan voorheen, toen wij over zes hectare de beschikking hadden, maar wij zijn blij dat wij weer grond hebben.’
Het complex heeft 137 tuinen, elk 250 vierkante meter groot en wordt doorsneden door twee sloten die erg vuil zijn maar weldra worden schoongemaakt. Er worden onder meer aardappelen, bieten, boontjes, tomaten en sla verbouwd. De opbrengst is zo groot dat velen ertoe zijn overgegaan ook bloemen te kweken. Kleine velden met lathyrus, dahlia’s en lupinen verfrissen de tuinen met hun heldere kleuren.
Enkele huurders hebben geklaagd over hazen en konijnen die hun buikjes genoeglijk vol eten aan het uitgebreid menu dat de tuinen hen biedt, vertelt de heer Tombrink. ‘Het zijn grappige beesten maar ze moeten afleren ongevraagd terreinen van anderen te betreden. Er wordt nu jacht op hen gemaakt.’
Verder wandelend vertelt de heer Westdijk dat hun vereniging is geƫxploiteerd door de Volksbond tegen drankmisbruik. Het doel is de mensen te behoeden voor overmatig alcoholgebruik en hun daarom een liefhebberij te verschaffen die het nuttige met het aangename verenigt. Vooral nu met het invoeren van de vijfdaagse werkweek is het van belang dat de mensen hun vrije tij d goed benutten.

Cookieinstellingen