Utrecht 60 jaar terug: Een huis vol autonummerborden

Foto: UN

Iedereen houdt er wel een hobby op na maar een hobby als het sparen van autonummerborden mag wel uitzonderlijk genoemd worden. Het is de heer K.H. Stoel, wonende aan de Poortstraat 12 in Utrecht, die zich op deze zeldzame hobby heeft toegelegd, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op donderdag 3 augustus in het jaar 1961.

Reeds als padvinder had de heer Stoel al een grote belangstelling voor auto’s uit het buitenland. ‘Niet zozeer om het nummer dan wel om te weten waar deze auto’s vandaan kwamen. Dan vroeg ik mij af hoe de stad eruit zag, hoe het leven daar zou zijn, of er veel toerisme is.’
Zo kreeg de heer Stoel langzamerhand een kijk op de toestanden in elk land. En hij begon zich toe te leggen op het verzamelen van nummerborden, wat hij inmiddels al 30 jaar doet. Hij doet dit door briefwisseling met consuls of politieautoriteiten of door ruil met verzamelaars in het buitenland van plaquettes, postzegels en lucifermerken.
Het huis van de heer Stoel is behangen met meer dan 800 plaquettes uit 107 landen een een niet te tellen aantal nummerborden uit de hele wereld. Ruim 600 platen en plaquettes uit zijn verzameling – het neusje van de zalm, zoals de heer Stoel het noemt – zijn ondergebracht in het Nationaal Automobielmuseum in Driebergen.
Er is geen systeem voor deze hobby, aldus de heer Stoel. ‘Je schrijft, je probeert, telkens en telkens weer.Het is mij wel eens overkomen dat ik 25 jaar moest wachten vóór ik kreeg wat ik wilde hebben.’ Ook al krijg je geen voet aan de grond, toch stug volhouden. En dat heeft de heer Stoel gedaan, dat bewijst wel zijn grote verzameling. Van de ongeveer 300 autoplatenverzamelaars over de gehele wereld mag hij zich wel aan de top plaatsen, want er is, volgens hem, niemand onder deze verzamelaars die zoveel bij elkaar heeft kunnen krijgen.
De heer Stoel is nu klaar met Australië. Hij heeft de hele wereld gehad. ‘Je moet blijven speuren. Aan deze hobby komt geen eind. Met Zuid-Amerika en Cambodja heb ik nog wat moeite, maar doorzetten is en blijft het enige middel om de verzameling uit te breiden.’

Cookieinstellingen