Kinderboek Utrecht 900 jaar: 20 verhalen van 20 schrijvers


Foto: Kiwanis

Vandaag, op woensdag 2 juni, is Utrecht jarig. Nog een jaar te gaan tot de viering van Utrecht 900 stad. 2 juni 2022 vieren we dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Ter ere hiervan gaat Kiwanis Utrecht een boek uitgeven met twintig verhalen over Utrecht voor kinderen van acht tot twaalf jaar. Een boek dat verbindt, informeert en amuseert. 20 schrijvers gaan een leuk of spannend verhaal schrijven over stad Utrecht.

De kwaliteit is verzekerd met veel bekende kinderboekenschrijvers, wel drie gouden griffel winnaars en verrassingen als cabaretier Vincent Bijlo en wetenschapsjournalist Govert Schilling. Het is de bedoeling dat Utrechtse kinderen die minder kansen hebben dan hun leeftijdgenootjes het boek gratis ontvangen.
In het boek komen twintig onderwerpen aan bod die iets vertellen over verleden, heden en toekomst van de stad. Met bijzondere gebouwen als Slot Zuylen, het voormalig oude postkantoor, het stadhuis of het Rietveld-Schröderhuis. Of locaties als de Dom, de werfkelders, de Maliebaan, de watertoren in Overvecht, Fort Blauwkapel, Vredenburg of Amelisweerd. En de rijke sporthistorie mag natuurlijk ook niet ontbreken met FC Utrecht en de Galgenwaard. 
De gerenommeerde Utrechtse (kinderboeken)schrijver Koos Meinderts schrijft het boek samen met 19 andere (Utrechtse) schrijvers en hij zorgt bovendien voor de coördinatie. Koos is onder andere winnaar van de Gouden Griffel, is bekroond met de Boekenleeuw en heeft daarnaast de Willem Wilminkprijs én de Annie M.G. Schmidtprijs gewonnen. Andere verhalenschrijvers zijn bijvoorbeeld Gouden Griffel winnaars Anna Woltz en Annet Schaap en cabaretier en schrijver Vincent Bijlo en wetenschapsjournalist Govert Schilling.
Naast het boek komt er een speciale app om te gebruiken bij een wandeling of fietstocht door de stad. Daarnaast worden er diverse activiteiten rondom het boek georganiseerd met de scholen in het kader van Utrecht 900.
Er zijn al partners als Historische Vereniging Oud-Utrecht, Gilde Utrecht en Zimihc Utrecht. Kiwanis zoekt naar mensen, organisaties en bedrijven die dit kinderboek ondersteunen. Via het delen van relevante kennis of contacten, of meer in financiële zin (sponsoren en fondsen). Want er is veel geld nodig om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Er zijn verschillende sponsormogelijkheden. Ook is er een gedetailleerd projectplan beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen door een mail sturen naar [email protected].
De oplage van de eerste druk van het boek bestaat uit 2.500 exemplaren, waarvan er 1.000 gratis verspreid worden. De kostprijs bedraagt € 15,00 per boek (exclusief verzendkosten). De beoogde verschijningsdatum is juli 2022. Wilt u nu al intekenen op het boek en zo een bijdrage leveren aan de totstandkoming ervan? Maak dan € 15,00 of meer over op rekeningnummer NL 93 ABNA 0555 7206 16 van Kiwanis Utrecht onder vermelding van uw naam en adres. Meer informatie over het kinderboek vindt u op de website van Kiwanis Utrecht.

Tot slot: hier een overzicht van de schrijvers en de locaties:
Anna Woltz, Postkantoor Neude
Enne Koens, Kanaalstraat, Ulu moskee
Annet Schaap, Julianapark
Linda Dielemans, Castellum Hoge Woerd
Floor Tinga, Maliebaan
Elisa van Spronsen, Werfkelders
Marco Kunst, Stadhuis
Govert Schilling, Sterrenwacht
Vincent Bijlo, Fort Blauwkapel
Marcel van Driel, Spoorwegmuseum
Rom Molemaker, Galgenwaard
Ruben van Gogh, Slot Zuylen
Annemarie van den Brink, Botanische tuin
Victor Frederik, Watertoren Overvecht
Janneke Schotveld, Janskerkhof
Maria Postema, Rietveld-Schröderhuis
Pim Lammers, Dom en Domplein
Robert van Dijk, Maliebaan
Diet Groothuis, Vredenburg
Koos Meinderts, Kanaleneiland

Cookieinstellingen