Utrecht 60 jaar terug: DOS viert feest

Foto: UN

Op donderdag 23 maart 1961 bestaat voetbalvereniging DOS, Door Oefening Sterk, 60 jaar. En daar besteedt het Utrechtsch Nieuwsblad de dag ervoor een hele pagina aan. DOS viert feest: 60 jaar.

Lange jaren was DOS een clubje dat in de schaduw leefde van de beide toenmalige grote Utrechtse clubs UVV en Hercules. De voetbalvereniging zag in 1901 het levenslicht achter Oudwijk. Het leidde, ondanks alle liefde, maar een vrij kwijnend bestaan. Maar er brandde bij de spelers en bestuurders van de vereniging een onblusbaar verlangen om DOS groot te maken om zich te kunnen meten met UVV en Hercules.
Met die oude grootheden ging het inmiddels steeds minder. Eerst degradeerde Hercules naar de tweede klasse en later zakte ook UVV af. De ‘kanaries’, DOS had gele shirtjes, spanden al hun krachten in om Utrecht weer aan een eerste klasseclub te helpen. Maar die weg was moeilijk en zwaar. Negen jaren moest voetballievend Utrecht het zonder eerste klasse voetbal stellen. Maar aan het einde van het seizoen 1937-’38 was de glorieuze dag dan eindelijk aangebroken. DOS promoveerde naar de eerste klasse van het toenmalige amateurvoetbal. In het seizoen 1940-’41 zakten de kanaries echter weer af naar de tweede klasse. Het jaar daarop werd DOS met Piet Dumortier, een van de beste voetballers die DOS ooit heeft gehad, weer kampioen. Door de oorlog zou DOS nog niet promoveren. Dat gebeurde pas na de oorlog. Dumortier zou het echter niet meer meemaken. Hij bezweek vlak voor het eind van de oorlog aan een ‘slopende ziekte’.
Andere speler uit de periode Dumortier die DOS grote dank is verschuldigd is Ben van Leur. Hij was de man die de beslissende doelpunten in de beslissende wedstrijden scoorde. Tot driemaal toe was het een treffer van zijn voet die DOS van de vierde naar de eerste klasse bracht.
Ton van der Linden bleek een waardig opvolger van Ben van Leur. Hij was het die DOS in het seizoen 1953-’54 het kampioenschap van West I bezorgde, door in de allerlaatste seconden het beslissende doelpunt te scoren in de thuiswedstrijd tegen Blauw Wit.
Het tweede huzarenstukje verrichtte de DOS-middenvelder tijdens de beslissingswedstrijd om het kampioenschap van de eredivisie in het seizoen 1957-1958. Deze ontmoeting was tegen Enschede in het stadion De Goffert in Nijmegen. Er moest verlengd worden. In de derde verlengingsperiode trof Van der Linden de roos: 1-0. Hiermee was tevens de beslissing gevallen zodat DOS zich kampioen van Nederland mocht noemen.

Lees ook:

Utrecht 60 jaar terug: Een jongen van deze tijd

Utrecht 60 jaar terug: vreemdelingen in Utrecht

Utrecht 60 jaar terug: opening van het nieuwe U-café

Reacties