De eerste 50 jaar van FC Utrecht

Foto: Uitgeverij De Kring

FC Utrecht bestaat nu ruim 50 jaar. Op 15 juni 1970 sloegen de Utrechtse voetbalverenigingen DOS, Elinkwijk en Velox de handen ineen. Per 1 juli 1970 was FC Utrecht officieel een feit. In het jubileumboek Utregse toestanden vertelt Rob van Scheers de roerige geschiedenis van die eerste 50 jaar.

Centraal in het boek staat wat Van Scheers het ‘surrealistische Koningsdrama’ op 3 september 2007 noemt. De zogeheten Phanos-affaire. Hoofdsponsor Phanos had grote plannen met de club, vertelt Van Scheers. ‘Een nieuw stadion langs de A2, een verdubbelde begroting en appartementen op de plek van de huidige Galgenwaard.’
Een deel van de fanatieke aanhang zag het wel zitten, maar de gemeente vond het plan te ambitieus. Er volgde een heuse machtsstrijd met een rechtszaak, bedreigingen en Broos Schnetz als ad interim voorzitter voor vier dagen.
Het culmineerde in de scene op de roltrap, vertelt Van Scheers. ‘Schnetz wilde de interne cultuur van de club verbeteren. En vervolgens mocht iemand anders met meer ervaring binnen het voetbal na een halfjaar de zaak overnemen. Op 3 september 2007 stapte hij op de roltrap achter de hoofdingang van stadion Galgenwaard, terwijl voorzitter Jan Willem van Dop naar beneden kwam. Van Dop eruit, Schnetz interim.’ Uiteindelijk zou het uitmonden in een kort geding. De rechter besliste dat de schorsing van de heer J.W. van Dop door de toezichthouders moest worden teruggedraaid. Broos Schnetz, de voorzitter van vier dagen, vertelt dat dit zonder meer zijn kortste baan ooit is geweest. Het waren volgens hem vier fantastische dagen.
Een jaar later, op 2 april 2008, werd de komst van Van Seumeren door het bestuur bekend gemaakt. Van Seumeren had in 2001 met zijn bedrijf Mammoet de gezonken onderzeeĆ«r Koersk naar boven getakeld in de Barentszzee. Hij kocht voor 16 miljoen euro 61 procent van de aandelen. Het eerste wat hij zei was: ‘Dames en heren, mijn accountant vindt dit een heel slecht idee. Maar ik doe het toch.’ Volgens Van Scheers heeft Van Seumeren inmiddels wel zo’n 40 miljoen in FC Utrecht gestoken. ‘Maar hij heeft er ook wat mee terug verdiend door spelers te verkopen.’

Cookieinstellingen