Themanummer ‘Utrecht Boekenstad’ van Tijdschrift Oud-Utrecht

Foto: Oud-Utrecht

Op 11 juni verschijnt het dubbeldikke themanummer van het Tijdschrift Oud-Utrecht over Utrecht Boekenstad. De artikelen gaan over Utrechtse schrijvers, drukkers, uitgevers, bibliothecarissen en boekhandelaars door de eeuwen heen. Schrijver Maxim Februari, winnaar van de C.C.S. Croneprijs, neemt donderdag het eerste exemplaar in ontvangst op een toepasselijke plek: in de Bibliotheek Neude.

Tijdens de presentatie, die vanwege de Corona-maatregelen in klein verband wordt gehouden, is er ook een korte ’talkshow’ met auteurs van artikelen uit het themanummer. De bijeenkomst wordt op 11 juni om 16 uur live uitgezonden via YouTube en is na afloop ook nog terug te kijken.
Het omslag van het tijdschrift wordt gesierd door het oudst bekende gedrukte boek van het Nederlandse taalgebied, dat in 1473 in Utrecht werd gedrukt! Onderzoekers van de Universiteit Utrecht behandelen deze vroege periode in hun artikelen. Mede dankzij de aanwezigheid van de universiteit wemelde het ook in later eeuwen van de schrijvers in de stad. Zo ontpopte menig theologiestudent zich in de 19e eeuw tot dichtende dominee. Nicolaas Beets was in diezelfde periode een stadsdichter avant la lettre. In 1873 pleitte hij in een gedicht ‘Voor de Utrechtsche waterleiding’.
Voor sommige schrijvers vormde Utrecht een dankbaar decor, anderen wilden liefst zo snel mogelijk weg uit de Domstad. ‘In Utrecht zitten is tijd en levenslust verspillen’, vond Slauerhoff, zoals zijn biograaf Wim Hazeu beschrijft in het themanummer. Zelfs Utrecht-chroniqueur C.C.S. Crone vertrok uiteindelijk naar Amsterdam, nadat hij tijdens de bezetting bij uitgeverij Bruna had gewerkt. De jonge auteurs van de zogenaamde Utrecht Maffia zetten zich eind 20e eeuw juist nadrukkelijk af tegen de hoofdstad, herinnert Ronald Giphart zich in een interview. Andere artikelen gaan bijvoorbeeld over de Utrechtse bibliotheek in de wederopbouwperiode en de ‘vrouwenboekhandel’ Savannah Bay.
Ook al speelden mannen in de Utrechtse boekenwereld vaak de hoofdrol, de stad telde ook vele vrouwen die publiceerden of zich anderszins met boeken bezighielden. Daarvoor is in het themanummer extra aandacht, mede dankzij de bijdrages vanuit het internationale onderzoeksproject ‘Women writers in history’ (KNAW). Over de ‘rebelse’ Belle van Zuylen blijkt meer dan één verhaal te vertellen. De Utrechtse schrijfster A.S.C. Wallis werd beroemd in Hongarije, terwijl Agatha Snellen (bekend van de school) een Indische equivalent schreef van Niels Holgersson’s wonderbare reis.

Cookieinstellingen