Oud-stadsarcheoloog Tarq Hoekstra is overleden

Foto: OU

Op 2 juni 2020 is oud-stadsarcheoloog en historicus Tarq Hoekstra (1939-2020) overleden in het Bartholomeus Gasthuis waar hij al enkele jaren verbleef. Op de website van Oud-Utrecht schreven historicus René de Kam en Dick de Jong, voorzitter van Oud-Utrecht, een In Memorian.

Tarq was de eerste gemeentelijk archeoloog van Utrecht en werd in 1972 aangesteld. Hij heeft tijdens de jaren dat hij stadsarcheoloog was spectaculaire opgravingen gedaan, waaronder de vondst van twee middeleeuwse schepen bij de Waterstraat in 1974, de opgraving van kasteel Vredenburg in 1976 en opgravingen in Wijk C rond de Jan Meijenstraat.
De enorme opgraving op het Vredenburg bracht niet alleen veel bijzondere vondsten aan het licht, zoals de tientallen loodzware kanonskogels of een vrijwel ongeschonden 16de-eeuws bierglas, maar gaf ook veel nieuwe inzichten over het ontwerp en de bouw van de dwangburcht. Het zorgde ervoor dat Tarq vrijwel zijn gehele verdere leven met het onderzoek naar Vredenburg zou bezig blijven. Tussen 1972 en 1992 werden alle onderzoeksresultaten gepubliceerd in de Archeologische en Bouwhistorische Kroniek van de gemeente Utrecht waar Tarq niet alleen zelf veel voor schreef, maar ook verantwoordelijk was voor de eindredactie.
Daarnaast was hij op allerlei andere terreinen actief. Zo was hij een van de initiatiefnemers van de Van der Mondelezing, en was hij zeer betrokken bij de vereniging Oud-Utrecht en bij Open Monumentendag en Kerken Kijken. Ook schreef hij menig artikel over de Utrechtse geschiedenis, waarbij Vredenburg zijn meest favoriete onderwerp was. Daarnaast gaf hij talloze lezingen, rondleidingen en interviews over de Utrechtse geschiedenis.
Na zijn pensioen in 2001 bleef hij nauw betrokken bij de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht. Minstens twee dagen in de week was hij op het Pandhuis aan de Zwaansteeg te vinden, waar de Utrechtse archeologen en bouwhistorici van 1991 tot 2016 gehuisvest waren. Daarnaast deed hij ook nog één à twee dagen per week onderzoek naar Vredenburg in Het Utrechts Archief, waarbij hij duizenden pagina’s vol schreef met transcripties van originelen. Als geen ander had hij daardoor een beeld van het 16de-eeuwse Utrecht.
Ook nadat hij in 2015 half verlamd raakte na een herseninfarct bleef hij met de geschiedenis van de stad bezig. Helaas zou het van een grote publicatie over Vredenburg niet meer komen, maar hij stelde zijn onderzoekswerk graag beschikbaar voor andere onderzoekers. Zo dacht hij tot het laatst aan toe nog actief mee over de tentoonstelling en het bijbehorende boek van De ommuurde stad die dit jaar te zien zal zijn in het Centraal Museum. 

Cookieinstellingen