Selectie Utrechtse foto’s Tweede Wereldoorlog bekend

Foto: provincie Utrecht

De selectie van de vijftig meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog voor de provincie Utrecht is woensdag 15 januari 2020 in de Geertekerk onthuld door de commissaris van de Koning, Hans Oosters. Vertegenwoordigers van de werkgroep en de selectiecommissie vertelden over de zoektocht en lichtten verschillende foto’s uit.

Het uit alle 26 Utrechtse gemeenten genodigde publiek koos daarop twaalf publieksfavorieten. Deze twaalf foto’s vormen samen met dertien keuzes door een vakjury de vijfentwintig foto’s die de Utrechtse werkgroep zal insturen naar de nationale eindselectie voor ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’.
Commissaris Oosters is onder de indruk van de beelden: “De 50 foto’s raken mij. De kijker voelt verdriet, afschuw, ongeloof en verwarring. Maar ook hoop, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Het is belangrijk dat deze selectie er is. Ik hoop dat zoveel mogelijk inwoners van onze provincie hem gaan bekijken en bestuderen. En dat we op die manier de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in onze regio verbreden en versterken.”
De Utrechtse selectie is tijdens dit lustrumjaar 75 Jaar Vrijheid op verschillende plekken in de provincie te zien:
-vanaf 13 februari tot 8 maart in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort
-in de periode april – mei in het Utrechts Archief in Utrecht
Een selectie maken van vijftig foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht is een enorme klus. De provinciale werkgroep heeft zich daar de afgelopen maanden met hart en ziel voor ingezet. Landschap Erfgoed Utrecht begeleidde de studentstagiaires die de zoektocht naar de foto’s in het veld deden. Mieke Heurneman van Landschap Erfgoed Utrecht: “We zijn blij verrast door de vele reacties van Utrechtse erfgoedorganisaties. Zo blijken in collecties van historische verenigingen veel bijzondere foto’s uit deze periode te zitten. Prachtig dat die nu boven water zijn gekomen en dat een aantal daarvan nu meer bekendheid krijgt en een groot publiek bereikt.”
In november 2019 startte deze bijzondere zoektocht. Die is onderdeel van de lustrumviering 75 Jaar Vrijheid. Er is gezocht in nationale en internationale beeldbanken, in collecties van historische kringen, lokale musea en archieven. Ook het publiek had een belangrijke rol. Inwoners van de provincie leverden nieuw, onbekend beeld aan die het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in de provincie Utrecht op indrukwekkende wijze laten zien.
Het beeldproject ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’ wordt in opdracht van Platform WO2 uitgevoerd door het NIOD instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Cookieinstellingen