Tentoonstelling archeologische vondsten kasteel Vredenburg in Stadhuis

Foto: gemeente Utrecht

Vanaf donderdag 10 oktober is in het Stadhuis een tentoonstelling te zien van een aantal bijzondere vondsten die afkomstig zijn van het 16de-eeuwse kasteel De Vredenburg. De objecten zijn onlangs teruggekomen van het restauratieatelier.

De vondsten werden in 2014 aangetroffen tijdens archeologisch onderzoek gedurende de bouw van de parkeergarage onder het nieuwe Entreegebouw aan het Vredenburgplein. Daarbij kwamen ook de fundamenten van de hoofdpoort en de zuidwestelijke toren van het kasteel tevoorschijn. Een bijzonder fraaie vondst is een beschilderd en verguld beeld van de apostel Andreas. Dit beeld heeft waarschijnlijk boven de hoofdpoort van het kasteel gestaan. Daarnaast is een gebeeldhouwde banderol gevonden met daarop de lijfspreuk van Karel V Plus Oultre (Latijn voor ‘steeds verder’). Ook zijn een zwaard, meer dan honderd kanonskogels, honderden musketkogels, fragmenten van wapens en wapenuitrusting en vele gebruiksvoorwerpen aangetroffen.
Kasteel De Vredenburg werd tussen 1529 en 1535 gebouwd in opdracht van Karel V, kort nadat Utrecht was ingelijfd bij het Spaanse rijk. De dwangburcht was bedoeld om opstandige Utrechters in het gareel te houden en het gebied te beschermen tegen vijandige troepen. Tussen 1577 en 1581 werd het kasteel gesloopt door de Utrechtse bevolking, nadat de Utrechtse schutterij er in geslaagd was het Spaanse garnizoen te verdrijven. De resten van kasteel De Vredenburg zijn aangewezen als rijksmonument en worden daarom zoveel mogelijk behouden. Het muurwerk van de hoofdpoort en de zuidwestelijke toren moest voor de bouw van de parkeergarage worden verwijderd. Het is in delen verplaatst en heeft een plek gekregen in de nieuwe parkeergarage en langs de vernieuwde Stadsbuitengracht. Ook de eikenhouten fundering van de brug werd bij de opgraving aangetroffen. Een deel van het hout is overgedragen aan meubelmaker Saskia Bakker. Zij heeft van het hout een bankje gemaakt dat een vaste plek krijgt in het Stadhuis.

Reacties