Utrecht 50 jaar terug: het afschaffen van het kaalscheren tijdens de groentijd

Foto: Utrechts Archief

Het Utrechts Studenten Corps zal in mei 1969 een besluit nemen over de opzet van de in september van datzelfde jaar te houden groentijd. Het senaatsvoorstel dat ter tafel komt staat een groentijd voor op voet van gelijkheid en pleit voor afschaffing van het kaalscheren. Dat meldt het Utrechts Nieuwsblad in mei 1969.

De senaat van het corps heeft een groentijdprogramma opgesteld, dat in tegenstelling tot voorgaande jaren niet meer is gebaseerd op ongelijkheid. De stimulans om een persoonlijke prestatie te leveren is volgens de senaat in een groentijd op voet van gelijkheid veel groter dan in een op voet van ongelijkheid. Bovendien worden contacten volgens de senaat met niet-jaargenoten gemakkelijker gelegd, zowel in de groentijd als daarna.
Met de ongelijkheid dient volgens de senaat het kaal scheren als symbool van uniformiteit, afgeschaft te worden om het individu ook die mogelijkheid zich in de massa te verschuilen te ontnemen. De nadruk bij de groentijd ligt nu op projectgroepen. Hierin zijn ongeveer tien man, begeleid door een ouderejaars mentor, intensief bezig met de realisering van een concreet project. De onderwerpen liggen op het terrein van muziek, cabaret, toneel, politiek, decorontwerp en bouw zodat iedereen een ‘belangstellingsfeer’ kan aantreffen die hem aanspreekt, inspireert en stimuleert.

Lees ook:

Utrecht 50 jaar terug: de schillenboer
Utrecht 50 jaar terug: de katholieke Melkslijtersorganisatie St. Isodorus
Utrecht 50 jaar terug: politie arresteert Zuilense jeugdbende

Cookieinstellingen