Utrecht 50 jaar terug: politie arresteert Zuilense jeugdbende

Foto: UN

Eind januari 1969 arresteert de kinderpolitie in Utrecht elf jongens van 15 tot 22 jaar. In kleinere en grotere combinaties heeft deze jeugdbende uit Zuilen in een jaar tijd voor ongeveer twintigduizend gulden gestolen, zo meldt het Utrechts Nieuwsblad op dinsdag 21 januari 1969.

Het gaat onder meer om auto’s, bromfietsen, geld, kleding en horloges. De vier hoofddaders zijn door de politie opgesloten. Het gaat om een achttienjarige vloerenlegger, een negentienjarige fabrieksarbeider, een zeventienjarige bijrijder en een zestienjarige varensgezel.
De jongelui komen volgens de politie in de meeste gevallen uit ‘keurige nette gezinnen’. Weinigen hebben een ‘zwaksociale achtergrond’. Bij de meeste van de tientallen inbraken en diefstallen werd nauwelijks volgens plan gewerkt, aldus de politie. Toch noemt de politie de winkeldiefstallen ‘geraffineerd en onvoorstelbaar brutaal’.
De Utrechtse kinderpolitie kreeg vat op de bende toen op 13 december 1968 tijdens een onderzoek naar een bromfietsdiefstal iemand werd aangehouden die de vorige dag in Amsterdam een su├Ęde jack van 298 gulden en een leren jack van 145 gulden en een sjaal en spencer uit een kledingmagazijn had gestolen.
Het verhoor en de kennis van de kinderpolitie bracht de rechercheurs op het spoor van de tien anderen en een tiental helers Veel van het gestolen goed is overigens nog niet gevonden.
De grootste slag sloegen de jongens in de nacht van 30 op 31 juli en 1 en 2 augustus toen zijn inbraken in het magazijn van Sporthuis Centrum in De Meern. In een gestolen auto laadden zij hengels, werpmolens, buitenboordmotoren, brandblusapparatuur in met een gezamenlijke waarde van enkele duizenden guldens. Bij die gelegenheid werd een jongen aangehouden en zijn twee kompanen gearresteerd. De gestolen auto was de eerste van zes gestolen auto’s. De politie denkt dat de jongens de opbrengst van hun avonturen opmaakten in de Zuilense cafetaria’s. De jongens hebben het bekend. Slechts enkelen waren bekenden van de politie. Die politie gelooft niet dat de jonge rovers meer op hun kerfstock hebben dan tot nu toe is gebleken.

Reacties