Deel kasteel Vredenburg zichtbaar onder Hoog Catharijne

Foto: gemeente Utrecht

In de nieuwe Catharijnesingel onder Hoog Catharijne is een deel van kasteel Vredenburg weer te zien: restanten van de noordwest toren. Volgend jaar stroomt hier weer water langs. In de fietsenstalling Vredenburg zijn de restanten van de oude noordoost toren te zien en in de garage Vredenburg is ook een deel van de oude hoofdpoort te zien.

Keizer Karel V liet in 1529 de enorme dwangburcht Vredenburg bouwen om de bevolking van Utrecht onder de duim te houden. Al binnen drie maanden was het kasteel zo ver gevorderd dat het in gebruik kon worden genomen. In 1577 moest het Spaanse kasteelgarnizoen echter de aftocht blazen na een belegering door de Utrechtse burgers. Om te voorkomen dat het kasteel opnieuw in gebruik zou worden genomen, begonnen de inwoners van Utrecht onder leiding van Trijn van Leemput met de sloop ervan. Het duurde nog tot 1581 tot het kasteel grotendeels afgebroken was. Met de immense hoeveelheid puin werd de slotgracht gedempt.
Vanaf die tijd heeft het Vredenburg onder meer dienst gedaan als locatie voor de veemarkt, de Jaarbeurs, de kermis en als parkeerterrein.
In 2008 verscheen een brochure over het kasteel.

Reacties

article
70412
In de nieuwe Catharijnesingel onder Hoog Catharijne is een deel van kasteel Vredenburg weer te
https://utrecht.nieuws.nl/geschiedenis/70412/deel-kasteel-vredenburg-zichtbaar-onder-hoog-catharijne/
2019-01-14T11:23:23+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2019/01/14112302/restanten-noordwest-toren-kasteel-Vredenburg.jpg
Geschiedenis