Utrecht ontwikkelt app waarmee overal in de stad ‘in de tijd gereisd’ kan worden

Foto: Universiteit Utrecht

Om je heen kijken op het Domplein van honderden jaren geleden, of live aanwezig zijn bij de ondertekening van de Unie van Utrecht. Dat kan binnenkort in de Utrecht Time Machine app, die onderzoeker Toine Pieters samen met HKU-docent Ramon Verberne ontwikkelt in samenwerking met o.a. het Utrechts Archief. Een allereerste versie van de app wordt vanavond gepresenteerd in het bijzijn van Burgemeester Jan van Zanen.

Het doel van Utrecht Time Machine is het zichtbaar en ervaarbaar maken van de rijke Utrechtse geschiedenis. De historie van Utrecht gaat terug tot de Romeinen – hoe zou het zijn om een reis door tijd te kunnen maken? Dit scenario lijkt science fiction, maar is met nieuwe technologie binnen handbereik. Met de app kun je op je smartphone door de tijd heen scrollen op verschillende plekken in Utrecht.
De inspiratie voor de app kwam voor Pieters uit verschillende hoeken. “Er zijn al eerdere time machine-achtige websites en apps gemaakt, bijvoorbeeld van Venetië. Maar wij zijn de eersten die de app ook willen gebruiken als citizen science-project.” Pieters wil groepen studenten met heel verschillende achtergronden laten samenwerken. “Het wordt fantastisch als archeologen, historici, geografen, informatici en studenten van de lerarenopleiding samen de app verder ontwikkelen. En dan natuurlijk samen met burgers, mensen die verhalen te vertellen hebben en oude foto’s of films van de stad op de zolder hebben liggen.” De groepen studenten kunnen aan het werk in het Teaching & Learning Lab op het Utrecht Science Park of in het Utrechts Archief, dat ook nauw betrokken is bij het project.
De app wordt donderdagavond in de Aula van het Academiegebouw gepresenteerd aan en gelanceerd door de Utrechtse burgemeester. De aanwezigen kunnen daar met de app terugreizen naar het jaar 1579, en live bekijken hoe avatars de Unie van Utrecht ondertekenen. Pieters benadrukt dat de app uiteindelijk nog veel uitgebreider wordt. “We werken nu aan het Domplein en de Aula in het Academiegebouw, maar we willen natuurlijk zoveel mogelijk plekken in de stad toevoegen in het kader van 900 jaar Utrecht in 2022.”
Utrecht Time Machine is onderdeel van het Europese initiatief Time Machine FET Flagship. Het project heeft tot doel 2000 jaar Europese geschiedenis in kaart te brengen. Deze versie van de app, met het Domplein en de Unie van Utrecht, is de eerste versie van de Utrecht Time Machine. De app is nog in ontwikkeling en zal in de loop van het komende jaar aangevuld gaan worden met meer Utrechtse geschiedenis. Utrecht Time Machine wordt ontwikkeld door de Universiteit Utrecht in samenwerking met onder andere Hammersmith Hardmen Media en het Utrechts Archief. Het doel is om zoveel mogelijk organisaties, zoals Utrecht Marketing en de gemeente Utrecht en  bedrijven en instellingen in en om Utrecht bij de UTM te betrekken.

Cookieinstellingen